Isplata EU pomoći za energetsku efikasnost do kraja godine?

Dugo najavljivana, pripremana, brojnim nedoumicama praćena pomoć iz sredstava EU za energetski siromašna domaćinstva u FBiH krajem naredne sedmice trebala bi biti uplaćena na račune općina i gradova.

Prema riječima federalnog ministra Adnana Delića, rok za podnošenje prigovora na preliminarnu listu korisnika, na kojoj se nalazi 152.488 domaćinstava s više od 400.000 osoba, istekao je 12. decembra.

“Pristiglo nam je nešto manje od 5.000 prigovora, a u ova tri dana naš tim je obradio oko 2.800 prigovora. Oko 2.000 preostalih prigovora naši ljudi radit će tokom vikenda kako bismo početkom sljedeće sedmice imali završen unos svih prigovora.”, kazao je Delić u videoporuci s odgovorima na najčešća pitanja građana.

On je dodao da se istovremeno pripremaju materijali za Vladu FBiH i jedinice lokalne samouprave, kako bi kompletan posao bio završen tokom sljedeće sedmice.

“Privodimo kraju ovaj posao i očekujemo da ćemo na kraju sljedeće sedmice moći pustiti sredstva prema općinama i gradovima i nadamo se da će općine i gradovi sredstva prema krajnjim korisnicima pustiti do kraja ove godine.”,naglasio je Delić.

U brojnim pitanjima upućenim na adresu Ministarstva građani ukazuju i na nepravdu te selekciju korisnika, jer će pomoć dobiti četiri kategorije stanovništva, a ostale ne.

“Istina je da su programom prepoznate četiri kategorije iz sistema socijalne zaštite i da je u tim kategorijama, prema preliminarnim rezultatima, 152.488 domaćinstava, odnosno više od 400.000 onih koji su u zoni energetskog siromaštva. Jasno nam je da je to veliki i zabrinjavajući broj, kao što nam je jasno da možda još isto ovoliko ima onih koji nisu obuhvaćeni ovom pomoći”, odgovara Delić.

Naglasio je da nažalost, nisu mogli biti obuhvaćeni svi koji su u potrebi jer su, uz donaciju sredstava došli i kriteriji koji se moraju ispoštovati. (Akta.ba)