Drugi ‘Advent u Napretku’ u Zenici

Foto:Fena

 

U organizaciji Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” iz Zenice, bio je prilika i da 10-ak pojedinaca i udruženja iz Zenice, Viteza, Busovače i Novog Travnika prodajom rukotvorina i kolača na humanitarnom “Adventskom bazaru” prikupe novac za svoje redovne aktivnosti ili humanitarne akcije.

Predsjednik zeničkog “Napretka” i ravnatelj Katoličkog školskog centra Sveti Pavao u tom gradu, velečasni dr. Vlatko Rosić istakao je kako mu je drago što su se, uprkos kiši koja je danas padala u Zenici, ponovo okupili te družili uz “muziku i kuhano vino”.

Na ovogodišnjem adventu imamo 10-ak izlagača, naših prijatelja i partnera, kojima smo besplatno ponudili mjesto za izlaganje, da prezentiraju svoje proizvode te da od njihove prodaje mogu financirati svoje aktivnosti. Bilo da su to humanitarne organizacije ili pojedinci koji na taj način sebi priskrbljuju ono osnovno za život, a da na neki način “Napredak” bude pokrovitelj njihovih aktivnosti „ kazao je velečasni Rosić.

U sklopu muzičkog programa posjetiocima su se predstavili tamburaši podružnice “Napretka” iz Viteza te zenički “Vis-Novo nebo”, koji su svirali božićne i prigodne prednovogodišnje numere. Najmađe posjetitelje su, s obzirom na to da je tokom prošle sedmice obilježen i blagdan Svetog Nikole, još jednom obradovali prigodnima darovima.

Ova je aktivnost “Napretka” naišla na lijep odziv prošle godine, a evo i ove. Ugođaj nije pokvarila ni kiša. Ljudi dođu, čuju malo lijepe glazbe, probaju malo kuhanog vina i pronađu neki poklončić za sebe i sebi najmilije „ istakao je Rosić.

Učiteljica u Osnovnoj školi KŠC Sveti Pavao Dijana Krišto istakla je kako su na prodaju ponudili radove učenika osnovne i srednje škole te produženog boravka tog centra.

Većinu radova su uradila sama dječica, uz pomoć nas odraslih. Možete vidjeti slike na platnu, imamo različite božićne ukrase, kolačiće koje su spremala dječica – sa receptima. Imali smo i radionice, koje su nam držale dvije gospođe iz Muzeja Grada Zenica. Dio novca od prodaje ići će u humanitarne svrhe. U našem KŠC-u skupljali smo novac za oboljelog dječaka, našeg učenika pa će taj novac i od današnje prodaje ići u te svrhe“- najavila je Krišto.

(FENA)