Festival sevdalinke koji njeguje izvornu bosansku pjesmu

Udruženje „Biseri Sevdaha“ sinoć je bilo organizator Festivala sevdaha „Vranduk – Zenica 2023“.

Radi se o festivalu koji se do pojave korone održavao na tvrđavi Vranduk, a onda je uslijedila mala pauza da bi se njegovo održavanje nastavilo, ali zbog nekih organizacionih poteškoća ne na Vranduku, već u Sarom pozorištu. Kako je najavio prvi čovjek ovog udrženja Avdo Ismić već naredne godine festival se sigurno vraća na Vranduk.

Kroz ovaj festival je prošlo negdje oko 150 mladih izvođača sevdalinke. 15 izvođača sa Vranduka je nastupilo u regionalnom show-u Zvezde Granda, sedam od njih je bilo u finalu, a dvojica su pobjedila, Ibro Bublin i Nermin Handžić. Tako da je to jedan velikih uspjeh za Grad Zenicu. Mi ćemo i dalje čuvati i baštiniti pjesmu sevdalinku jer je to ipak, naše blago, naše naslijeđe tako da evo i večeras imamo jako dobre goste, Ferid Avdić, Said Jusić, Hasiba Agić i mislim da je publika uživala u pjesmi sevdalinci“, kaže Avdo Ismić, predsjednik Udruženja „Biseri Sevdaha“.

Jedan od učesnika bio je i Ferid Avdić koji je istakao zadovoljstvo što prisustvuje jednom ovakvom događaju.

S ovog prostora ima dosta pjevača koji su postali veliki, a i onih manje poznatih koji će se afirmisati, Zenica je grad pjesme. U očuvanju pjesme sevdalinke ovakvi festivali su pohvalni i pokušajte da to što češće radite“, kazao je Avdić.

Bio je ovo 17 po redu festival sevdalinke u organizaciji ovog udruženja koji je bio revijlanog karaktera. Organizator za narednu godinu najavljuje povratak izvornog oblika festivala, a to je održavanje na Vranduku i to takmičarskog karaktera.

Generalni pokrovitelji ovog festivala bili su Grad Zenica i Zeničko-dobojski kanton.(N. Glibo)