Udruženje “Baton”: Edukativna tribina povodom Dana državnosti BiH

Na današnji dan prije 30 godina Predsjedništvo Bosne i Hercegovine dodijelilo je 303. brdskoj brigadi status slavne brigade za doprinos u odbrani od agresora koji su pokazali u prvoj godini od agresije na našu državu.

Tim povodom, a u okviru programa pod nazivom „Domovina u srcu – Bosanskohercegovačke patriote u odbrani domovine“ pripremljenog povodom obilježavanja Dana državnosti BiH Udruženje „Baton“ organiziralo je sinoć edukativnu tribinu u Muzeju grada.

Suorganizatori ove manifestacije organizirane s ciljem obilježavanja sutrašnjeg državnog praznika bili su Organizacija šehida i poginulih boraca i veterani Prve zeničke – 303. viteške brigade Zenica. Generalno je poruka ovog skupa bila da su svi savremenici agresije na Bosnu i Hercegovinu dužni, posebno oni čiji su najbliži dali živote za svoju domovinu, i dalje braniti i brižno čuvati državu u kojoj ima mjesta za sve.

Predstojeći Dan državnosti BiH je, u današnje vrijeme kada su tolika nastojanja da se negira opstojnost Bosne je vrlo važan datum. Zbog tih nastojanja velika nesigurnost vlada za budućnost naše djece i omladine da se s pravom trebamo pitati šta će biti sutra, šta će biti s ovim Bošnjačkim narodom“, Nihada Husejnagić, Organizacija šehida i poginulih boraca Zenica.

Težak je bio ratni put 303. slavne viteške brigade iz Zenice, čiji su pripadnici cio rat proveli van Zenice, na skoro svim ratištima diljem Bosne i Hercegovine.

„ Odmah nakon 15. juna kada je ispražnjena kasarna u Zenici mi smo na ratište odmah otišli u Visoko, pa za Sarajevo, Igman i Hrasnicu, odatle na Jajce i Turbe. Početkom 1993. godine smo već bili na žepačkom ratištu, brezankom …prisjetio se komandant 303. slavne viteške brigade Muhamed Begagić. Napomenuo je da dana 18. maja 1992. godine formirana Prva zenička brigade ( poslije 303. -a), nakon tuzlanske brigade druga manevarska jedinica ranga brigade u državi.

“ U to vrijeme vojne formacije su bile vodovi, čete, više mahalske jedinice i mi bismo se možda pokolebali za formiranjem brigade da smo znali šta nas čeka u godini i godinama pred nama”.

Tokom rata, 303. brdskoj brigadi zahvaljujući borbenim uspjesima na ratištima širom BiH dodijeljen je prvo naziv slavna da bi joj u novembru 1994. godine, zbog hrabrosti i odlučnosti boraca, među kojima je bilo i 75 žena dodijeljen najviši počasni naziv viteška te je kraj rata dočekala kao 303. viteška brdska brigada. Za ratne zasluge, pored počasnih naziva „slavna“ i „viteška“, 303. viteška brdska brigada dobila je i kolektivno ratno priznanje Zlatni ljiljan koje je u Armiji R BiH dobila još samo 17. Krajiška brigade. Ukupno 23 pripadnika ove viteške brigade su dobitnici ratnog priznanja Zlatni ljiljan.

Tokom  edukativne tribine organizirane u okviru „Domovina u srcu – Bosanskohercegovačke patriote u odbrani domovine“ o važnosti sutrašnjeg Dana državnosti 25. novembra i kroz historiju, ali i za budućnost ove države govorio je Amir Ismić, doktor historijskih nauka. (A.H.)