Za penzionere besplatna izvedba predstave „Tri dana“ u okviru Noći teatra BiH

U okviru manifestacije Noć teatra u BiH koja se obilježava širom Bosne i Hercegovine, izvedba predstave „Tri dana“ prema tekstu Romana Sikore, u režiji Tanje Miletić-Oručević i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica bit će besplatna za penzionere.

Izvedba je na repertoaru u subotu, 18. novembra u 20 sati u Zeničkom pozorištu, a svoje besplatne ulaznice penzioneri mogu preuzeti u Službi marketinga i prodaje Bosanskog narodnog pozorišta Zenica uz pokazivanje čeka od penzije.

Od svoje premijerne izvedbe, predstava je osvojila sedam nagrada učešćem na pet pozorišnih festivala. Prema riječima dramaturginje Nedžme Čizmo: „Priča prati Gospodina B., koji, u veoma kratkom vremenskom periodu, od uspješnog bankara postaje beskućnik i umire na ulici, sam, bez ičije pomoći. Lik nam, već u uvodu, kaže da je mrtav, a u nastavku pratimo rekapitualaciju njegovog „uspješnog” života. Ovakav princip dedramatizacije, dakle: retrospekcija i najave onoga što ćemo gledati, dramaturški je model koji je često koristio Bertolt Brecht u svojim komadima. Upotreba takvog modela kod publike proizvodi manje emocionalne involviranosti u samu priču i teže poistovjećivanje sa glavnim likom. Upravo to i jeste cilj u ovoj predstavi: ne saosjećati sa Gospodinom B., nego se istinski zapitati kakav je to svijet iz kojeg on dolazi, čiji je on proizvod, posljedica čega je takva njegova sudbina.“

U predstavi igraju: Nusmir Muharemović, Snežana Vidović, Zlatan Školjić, Siniša Vidović i Adem Smailhodžić. Dramaturgiju predstave potpisuje Nedžma Čizmo. Za scenografiju i kostimografiju je bila zadužena Sabina Trnka, a za muziku Husein Oručević.