Omladinski hor Zenica izvodi oratorij „Zapis o zemlji“ za Dan državnosti BiH

Udruženje muzičke omladine i Forum građana Zenice pripremaju spektakularni koncert povodom osamdesetogodišnjice prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a koji će izvesti na Dan državnosti BiH, 25. novembra, na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici, sa početkom u 20.00 sati.

Omladinski hor će, na trgu u centru Zenice, izvesti oratorij pod nazivom „Zapis o zemlji“ pod dirigentskom palicom maestra Milenka Karovića sa solisticama i solistima Omladinskog hora: Sandrom Ubiparip, Ajdinom Huskićem, Emom Čukerić i Arijanom Karovićem.

Zapis o zemlji, po Maku Dizdaru, osamdeset godina ZAVNOBiH-a i priznavanja Bosne i Hercegovine kao Republike. Pošto je to veliki datum mi smo, Udruženje muzičke omladine i Forum građana Zenice riješili da napravimo jedan veliki spektakl za narod, za narod zapamtite. Zato ćemo to izvesti pred Bosankom 25. novembra u osam sati i zamolio bih publiku da dođu, da čuje jedan veliki oratorij koji ima svoj smisao i na kome led ekran sa slikama potpuno prati muziku koju izvodimo. Sve će biti prikazano od Kosače do zadnje kompozicije gdje je velika zastava Bosne i Hercegovine. Mislim da će se narod odazvati i da ćemo obilježiti u svečarskom i velikom broju ovaj datum“, rekao je maestro Milenko Karović.

Omladinski hor je tokom 32 godine rada dao snažan pečat kulturno-umjetničkom životu Zenice i Bosne i Hercegovine. Nastupali su širom Evrope i svijeta, a među najznačajnijim projektima su “Carmina Burana”, “Srebrenički inferno”, tradicionalni novogodišnji koncerti, mjuzikli, saradnja sa Safetom Isovićem, Hankom Paldum, Akijem Rahimovskim, Đelom Jusićem i mnogim drugim. Hor je do sada objavio četiri nosača zvuka, “Carmina burana”, 1997, “Veče opere”, 2000, “Pavarotti i prijatelji”, 2002, “Srebrenički inferno”, 2003, te DVD “Muzika Balkana”, 2005, i “Carmina burana” 2006. godine. (T. B.)