Održana hitna sjednica Skupštine ZDK, o smjeni Vlade raspravljat će za 48 sati

Na današnjoj 15. hitnoj sjednici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona zastupnici su raspravljali o dvije tačke. Prijedlog Odluke o potvrđivanju novog Predsjedavajućeg i njegovih zamjenika, te Prijedlog Odluke o roku za glasanje nepovjerenja aktuelnoj Vladi Zeničko-dobojskog kantona.

Nakon višesatnog zasjedanja koje su obilježile mnogobrojne pauze, zastupnici su usvojili obje tačke. Na početku je predsjedavajući Skupštine Dejan Kovačević podnio ostavku na ovu funkciju, a zatim i Behija Kulović na poziciju dopredsjedvajućeg iz Bošnjačkog naroda. Iako su iz opozicije tvrdili da nema uslova za nastavak sjednice, nova većina je uporno insistirala da se sjednica nastavi. Nakon izbora Ćazima Huskića za predsjedavajućeg, a da pri tom Skupština nije prije toga razrješila Kovačevića dužnosti, stekao se utisak da u sali sjede dva predsjedavajuća.

Prema Poslovniku, ako je došlo do promjene okolnosti, formiranja nove parlamentarne većine, najranije u roku od 15 dana se mora izabrati rukovodstvo. Nova većina je predala potpise 4.10 i ona ne može po Poslovniku do 19.10. izabrati novog predsjedavajućeg. Vi vidite da tim pravnim nasiljem mi imamo dva predsjedavajuća“.

S druge strane u novoj većini ove optužbe odbacuju.

Grupacija političkih stranaka i nezavisnih zastupnika predvođenih SDA ima novu većinu. S tim u vezi, a u skladu sa Poslovnikom pokrenuli smo procedure za imenovanje predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg. Apsolutno su sve procedure ispoštovane prema Poslovniku”, kaže Alija Ogrić iz Kluba zastupnika SDA.

Prema mišljenju opozicije, neuvjerljiva tumačenja sekretara Skupštine dovela su većinu prisutnih u sali u nedoumicu jesu li zapravo Huskić i Kovačević istovremeno predsjedavajući. Prema Poslovniku od trenutka kada se formira nova većina, u ovom slučaju 4. oktobra Skupština najranije u roku od 15 dana bira predsjedavajućeg, što bi u ovom slučaju glasilo 19. oktobar, ali je sekretar na odgovor na zastupničko pitanje kazao kako taj period teče od 4. i mora se okončati do 19. Pitali smo i Ogrića da li Skupština ima dva predsjedavajuća.

 

Ne, Skupština Zeničko-dobojskog kantona ima jednog predsjedavajućeg. Pogledajte malo Poslovnik o radu Skupštine i to će vam biti sasvim jasno”, kazao je Ogrić.

U zaključku za smjenu Vlade navodi se da Vlada nije izvrašavala svoju zadaću u skladu sa planom i programom.

Naravno da se radi o političkoj odluci. Voljela bih u principu i ja kao premijerka koja je na čelu još uvijek ove Vlade da smo dobili konkretno koji su to programi u pitanju, o čemu je riječ, o kojim rokovima, o kojim projektima na koje se pozivaju. Dobit ćemo akt koji su danas izglasali pa ćemo kao Vlada ZDK svoj stav po tom pitanju i naravno obrazložiti, očitovati se i prezentirati sav kvalitetan rad koji smo imali u prethodnom periodu”, kazala je Amra Mehmedić, premijerka Vlade ZDK.

Zastupnici su u zaključku usvojili da se nova hitna sjednica održi u roku od 48 sati na kojoj će se raspravljati o podršci Vladi kantona. (N. Glibo)