Počela manifestacija “Dani filantropije”

Filantropija nije samo čovjekoljublje, već to danas sve više podrazumijeva aktivan napor da se promoviše ljudska dobrobit. Upravo to nastoji postići, svojom manifestacijom “Dani filantropije” u kontekstu podrške civilnom sektoru koji ponajviše radi sa manjinskim skupinama bh. društva, nekoliko organizacija i fondacija iz Bosne i Hercegovine.

Uz podršku USAID-a, a u organizaciji Fondacije Muhamed Berbić “Dani filantropije” počeli su jučer u Kakanju.

Prevashodni cilj “Dana filantropije” u BiH je promocija ovog načina ljudskog ponašanja.

Filantropija je riječ grecizam koja označava čovjekoljublje, dakle ljubav prema čovjeku i u suštini označava taj neki senzibilitet prema drugom biću radi kojeg treba da počiva naša aktivnost i svako ljudsko djelovanje“, kazala je za Zenicainfo.ba Nerdžis Čaplja, projekt menadžerica Fondacije Muhamed Berbić.

Ove Dane u prvoj sedmici oktobra obilježavamo na način da se promoviše kultura darivanja među ljudima, posebno kao podrška civilnom sektoru koji ponaviše radi sa pet manjinskih skupina u našem društvu. To su: žene, mladi, Romi, osobe sa invaliditetom i osobe treće životne dobi“, dodaje Čaplja.

Pošto Fondacija Muhamed Berbić i istoimeni Klub prijatelja u Kaknju radi ponajviše sa osobama sa invaliditetom trodnevni program “Dana filantropije” ponajviše je namijenjen njima, djeci, ali i svim građanima i građankama Kaknja.

Suštinski mi želimo tako da promovišemo ideju da su osobe sa invaliditetom sposobni da budu punopravni akteri našeg društva, da mogu da budu socio i ekonomski osnaženi i da s takvom postavkom mogu da privređuju društvu i zajednici”.

Jednako tako promovišemo ideju njihovog radnog osposobljavanja i zapošljavanja, posebno ako znamo da od oko 300.000 osoba sa invaliditetom u BiH ih je zaposleno svega oko 1 posto. Stalno zaboravljamo kolika su oni velika radna snaga i potencijalna podrška ovdašnjoj ekonomiji“, riječi su Nerdžis Čaplje. Uz podršku USAID-a organizirani su slični program prethodnih godina, pa su među za ljude “Filantropskog srca” proglašeni, između ostalih, Zeničanin Almir Tabaković i njegov pas – junak Atos.

Jedan od onih s tom titulom Brčak Željko Lazarević je rekao: “Mnogo je filantropa u našoj zemlji, a da oni toga nisu ni svjesni. To su oni ljudi koji vam u momentu kada vam stane auto na putu, ponude pomoć, konak, obrok. Takvi su Bosanci“. (A. H.)