GO SDP ZENICA: Puna podrška Vladi na čelu sa premijerkom Mehmedić

Gradski odbor Socijaldemokratske partije BiH Zenica daje punu podršku aktuelnoj većini u Zeničko-dobojskom kantonu i Vladi na čelu sa premijerkom Amrom Mehmedić, saopćeno je danas na press konferenciji.

Priče koje su se pojavile u prethodnih nekoliko dana kako se vode pregovori o formiranju nove većine u kantonu, u Gradskoj organizaciji SDP-a Zenica su potvrdili, ali su naglasili da to radi Kantonlni odbor SDP-a ZDK-a i da oni nemaju apsolutno nikakvih informacija o tom procesu iz kojeg su do kantonalnih kolega u potpunosti isključeni.

Ja bih želio naše skupštinske zastupnike da pozovem da u okviru reformi razgovaraju sa svojim koalicionim partnerima, a ne da gledaju tamo neke odmetnike, na nekakve političke lihvare, da sjede sa njima po kafanama, po hotelima da se druže sa njima i da gledaju kako će i na koji način podijeliti i ovo malo resursa što imamo u Zeničko-dobojskom kantonu, da vladaju oni i njihovi bliži”, rekao je Nermin Mehić, član GO SDP-a Zenica.

Nakon prestanka rada pregovaračkog tima, ulogu da zastupa SDP ZDK preuzelo je kantonalno predsjedništvo u kojem mi ne sudjelujemo i ne želimo da se nama etiketira bilo šta što se dešava oko prekompozicije vlasti“, kazao je Elvis Alijagić, član SDP-a Zenica.

Vi znate da su tri člana BHI-KF napustili stranku i djeluju kao samostalni vijećnici i oni će se dosta toga pitati u eventualnim novim imenovanjima. Mi znamo da je premijerka Amra Mehmedić koju ovim putem pozdravljam i iskreno joj čestitam na dosadašnjem dobrom radu i ministar ispred BHI-KF Vinko Marić je dobro radio svoj posao, šta će biti dalje zaista ne znam, ali ono što je sigurno da u SDP-u Zenica želimo da svima pogledamo otvoreno u oči i da o svemu razgovaramo”, kazao je Alijagić.

Naš premijer i ministri uradili su ogroman posao kada je Zenica u pitanju. Izdvojena su značajna sredstva u svim oblastima, zato se SDP ne smije dovoditi u kontekst bilo kakvih priča o prekompoziciji vlasti“, kazao je Almir Babajić.

Ovdje imamo jasan problem. Četiri zastupnika koja potiču iz BHI-KF imaju nesuglasice sa predsjednikom stranke i to bi bilo korektno da oni riješe između sebe, a ne da nas uvlače u ove procese, jer vidite da zaista imamo ozbiljnih problema koje moramo rješavati, a ne da se bavimo i trošimo energiju na ove stvari.

Svi smo mi svjesni da će se sve ovo što se dešava odraziti na SDP Zenica, a mi niti smo učestvovali niti smo imali informacija šta se dešava“, kazao je Babajić i dodao je je SDP Zenica u ovom slučaju kolateralna šteta.

Prema nepotvrđenim informacijama pregovore o formiranju nove većine trenutno vode SDA, SBB, tri zastupnika BHI-KF, bivši član HDZ-a Ivo Tadić, DF, Snaga naroda, odnosno NES. Prema, također, nepotvrđenim informacijama ime Adnana Šabanija se spominje u kontekstu novog premijera. (N. G.)