ZENICA: Počeli radovi na rekonstrukciji ulice Prve zeničke brigade

Mjesec dana nakon potpisivanja ugovora, počeli su radovi na rekonstrukciji ulice Prve zeničke brigade,koju finansira resorno kantonalno ministarstvo Zeničko dobojskog kantona putem Direkcije za ceste.

Radi se o sanaciji dionice regionalne ceste R457 Zenica-Arnauti-Donji Kakanj od raskrsnice kod Doma penzionera do mosta preko Babine rijeke, odnosno ulice Prve zeničke brigade i dionice od raskrsnice R457-ulica Crkvice do skretanja za Smetove, odnosno ulice “Ivana Gundulića” .

Radi se o izuzetno značajnom projektu za građane Zenice, jer saobraćajnica duga 1.570 metara prolazi kroz gradsko naselje Babina rijeka u kojem živi preko 5.000 stanovnika, a služi i kao veza ka naseljima u slivu Babine rijeke sa oko 10.000 stanovnika.

Sredstva u iznosu od 1.234.880 KM osigurana su u skladu s Planom zaštite, održavanja, rekonstrukcije i izgradnje regionalnih cesta za 2023. godinu te da će biti izvršena kompletna sanacija navedene saobraćajnice.

Projektnom dokumentacijom predviđena je sanacija kolovozne konstrukcije, sistema odvodnje, izrada nove vertikalne i horizontalne saobraćajne signalizacije te biciklističko-pješačkih staza. Rok za završetak radova je 90 dana. (Š.B.)