Zenica: Održan sastanak predstavnika svih nivoa vlasti iz oblasti socijalne zaštite

Nadležni najviši zvaničnici federalne, kantonalne I gradske izvršne vlasti za oblast socijalne zaštite sastali su se u Zenici kako bi dogovorili moguća rješenja za poboljšanje stanja u ovoj oblasti.

U sferi socijalne zaštite u Federaciji BiH mnogo je gorućih pitanja – složili su se svi učesnici sastanka održanog u zeničkom Centru za socijalni rad. Volje za popravljanjem stanja ima, ali fali novca, kadrovskih I prostornih kapaciteta, kao I novih zakonskih propisa. Birokratija, kao I u drugim društvenim oblastima, za sada samo otežava posao.

Problema je, dakako puno, ali je, kažu danas u Zenici, najveći izazov unaprijediti kapacitete Centara za socijalni rad, u materijalnom i kadrovskom smislu. Teško je vrijeme, smatra resorni federalni ministar i kada su resursi u pitanju. Ipak nastojaće, tvrdi da iznađu rješenja koja bi bila najbolja za pružanje adekvatnih usluga korisinicima socijalne skrbi u ovom entitetu. U ovom kantonu ih je ukupno 26 000 KM.

Važno je da ima političke volje da se stanje poboljša, mada su u Centrima za socijalni rad, kao i mi u federalnom ministarstvu zatrpani administrativnim poslovima, umjesto da se bavimo suštinskim problemima, kaže Adnan Delić, ministar socijalne zaštite u Vladi FBIH.

Priča stara decenijama o preklapanju nadležnosti svih nivoa vlasti, federalnim i kantonalnim zakonskim rješenjima, koji nisu uvijek sukladni jedni drugima korisnicima socijalne zaštite ne znače ništa. Neefikasna birokaratija ne ide “na ruku” nikome, ali su principi nove kantonalne strategije iz socijalne zaštite vrlo jasni: smanjiti siromaštvo i ojačati kapacitete Centara za socijalni rad. Administrativno djeca sa invaliditetom od 60 do 90 posto prema federalnim propisima su ranije izgubila prije toga već stečena prava.

Prema riječima resornog kantonalnog ministra Zlatka Jelića u budžetu ZDK za slijedeću godinu biće predviđena sredstva i za ove naknade, uz i druge olakšane kriterije za sticanje tog prava

Svaki sistem čine pojedinci, pa tako iz federalnog Saveza socijalnih radnika na prvo mjesto stavljaju problem nedovoljnog broja socijalnih radnika u nadležnim ustanovama, ali i multidisciplinarni pristup iznalaženju najadekvatnijih rješenja za korisnike socijalnih prava.

Razgovaralo se danas i o drugim temama iz sfere socijalne skrbi, pa tako i o nedovoljno dinamičnom uvođenju u pravo porodica čija djeca imaju pravo na dječiji dodatak. No o tome detaljnije u nekoj od narednih emisija. (A.H.)