Odbojkaška reprezentacija BiH završila pripreme u Zenici, “Zmajice” spremne za EP

Ženska odbojkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine završila je u Zenici pripreme za nastup na Evropskom prvenstvu koje za nekoliko dana počinje u Italiji.

Najbolje BH odbojkašice putuju u Estoniju gdje će odigrati prijateljske utakmice, nakon čega će produžiti u Italiju. Selektor Stevan Ljubičić zadovoljan je pripremnim periodom odrađenim u Zenici.

“Sigurno da će biti iznenađenja i pozitivnih i negativnih i mi idemo sa ciljem da ostvarimo to pozitivno neko iznenađenje i da ostavarimo još jednom bitan rezultat za naš savez i odbojku uopšte, a taj rezultat je plasman u drugi krug, odnosno prolaz grupne faze. Mi idemo sa tom ambicijom i tim ciljem na Evropsko prvenstvo”, kaže selektor Ljubičić.

Djevojke su protekli mjesec dana naporno radile kako bi što spremnije dočekale utakmice Evropskog prvenstva. Sa puno optimizma odlaze u Italiju.

“Mogu da kažem da smo ovdje jako lijepo ugošćene, da imamo primjerene i konkretne uslove. Zdravstveni bilten je veoma dobar i nadam se da će tako ostati tokom cijelog takmičenja. Atmosfera je na jednom lijepom nivou i sa puno samopouzdanja i pozitovnih očekivanja idemo na put”, kazala je reprezentativka Ajla Paradžik.

“Ja naravno želim kao kapiten da se zahvalim Gradu Zenici i Kantonu Sarajevo na podršci. Iskoristit ću priliku da pozovem sve ljubitelje ženske odbojkaške reprezentacije koji imaju mogućnost da dođu i da nas bodre, a one koji nisu u mogućnosti da dođu, da nas bodre pored malih ekrana”, dodala je Anđelka Radišković, kapiten naše selekcije.

“Na prvenstvo idemo sa mnogo samopouzdanja. Grupa nije laka, ali neke ekipe poznajemo od ranije tako da mislim da možemo ostvariti bolji uspjeh nego na prethodnom prvenstvu. Daćemo svoj maksimum i nadam se najboljim rezultatima”, poručila je Dajana Bošković.

Grad Zenica i Kanton Sarajevo su jedini koji su istinski stali iza ove reprezentacije. Na žalost ni dobri rezultati nisu nagnali ostale da im pomognu, ali na sreću stao je Grad Zenica i Kanton Sarajevo.

“Zenica je grad sporta tako da je veoma bitno da je i ovaj sport u gradu. Nadam se da je prijalo reprezentativkama, stručnom štabu i selektoru boravak u Zenici čitavo ovo vrijeme priprema. Želim im da ponesu lijepe uspomene, želim da ostvare još puno međunarodnih podviga za našu državu Bosnu i Hercegovinu. Ovo je drugi put da iz Zenice kreću na Evropsko prvenstvo. Nadam se da će donijeti medalje i da ćemo se ponovo okupiti kao prošli put i napraviti vatromet”, kazao je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Ovo je za BH odbojkašice drugi uzastopni nastup na Evropskom prvenstvu. Prije dvije godine nastup u Beogradu smo završili u grupnoj fazi, a ove godine tražit ćemo iskorak i plasman u drugi krug, što je po svemu viđenom realan cilj naše selekcije. (N.G.)