U Muzeju grada Zenica otvorena Izložba o Isaku Samokovliji

U Muzeju grada sinoć je otvorena Izložba o Isaku Samokovliji. Postavka je rezultat saradnje Jevrejskog kulturno-prosvjetnog i humanitarnog društva “La Benevolencija” i Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Izložba je nastala kao rezultat višemjesečnog istraživačkog rada o životu i djelu bosanskohercegovačkog književnika autorica Đane Kukić i Ifete Lihić, a sastoji se od skeniranih primjeraka originalnih eksponata iz bogate muzejske zbirke “Isak Samokovlija” koja je pohranjena u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine.

“Već godinama, tradicionalno sarađujemo s Jevrejskom općinom u Sarajevu koja nam kao i “La Benevolencija” mnogo pomaže na projektima očuvanja i promocije jevrejske baštine u Bosni i Hercegovini”, istaknula je direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Šejla Šehabović. Naglašava da su dvije zbirke iznimno važne u njihovoj ustanovi,  a koje svjedoče o sefardskoj jevrejskoj baštini, prva se tiče žrtve holkausta i jedne građe za koju se interesiraju i muzeji iz Tel Aviva i Berlina.

“Druga je zbirka Isaka Samokovlije i to jedna od najobimnijih zbirki sa najviše eksponata u Muzeju. Velika je, znate, ljubav ta zbirka, ali je interesantan i podatak da Meša Selimović koji nije svoje ništa ostavio Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti, ali je donio građu jednog časpoisa kao da je njegova, a na tome je radio upravo Samokovlija”, riječi su Šehabović.

Zanimljiv je životni i profesionalni put bio Isaka Samokovlije, od studiranja u Beču i pisanja zemaljskoj vladi da mu daju stipendiju, do glogote koju je prošao u Drugom svjetskom ratu, kao i činjenice da je izmedju dva rata bionajizvođeniji pozorišni autor. Iako je zbirka obimna ima još neistražene građe o ovom jednom od najznačajnijih bosanskohercegovačkih književnika sefardskog porijekla. Generalno je kažu u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine građa ugrožena te intezivno tragaju za sredstvima kako bi što više građe digitalizovali, kazala Ifeta Lihić, koautorica izložba o Isaku Samokovliji čija je kolegica kustosica Đana Kukuć vrijedno godinama radila na pripremi ove postavke, važne ne samo za Jevreje u BiH već cjelokupnu kulturu naše države i same Evrope.

Iako po struci ljekar Isak Samokovlija je bio ikona kulture u prvoj polovini prošlog stoljeća, čak je možda jedini koji je sahranjen vjerski u organizaciji Komunističke partije.  Zato u Muzeju književnosti kažu da je važno očuvati sjećanje na ovog književnika, ali ne da komemoriramo već da slavimo život. Postavku od skeniranih primjeraka originalnih eksponata iz bogate muzejske zbirke “Isak Samokovlija” posjetioci u Muzeju grada Zenice mogu pogledati narednih dana u periodu od 9 do 17 sati. (A.H./K.H.)