S ciljem povećanja bezbjednosti u saobraćaju “zebre” na GGM-u u crvenoj boji

Učesnici u saobraćaju u Zenici mogli su primjetiti da su pješački prijelazi tzv. zebre na nekoliko lokacija uglavnom na GGM-u uokvireni crvenom farbom.

Pitali smo nadležne šta je razlog tome, ali i vozače i pješake misle li da će crvena boja imati efekta – na povećanju saobraćajne kulture.

Anketirajući danas na GGM-u pješake jedan mladi sugrađanin nam je rekao da vjeruje da će vozači biti oprezniji zbog crvene boje.

Vozači zbog kojih je ovo i urađeno ipak su manji optimisti. Inače, a prema riječima Rasim Kovača, direktora Kantonalne direkcije za ceste Zeničko-dobojskog kantona crvena boja na pješačkim prijelazima bila je prijedlog njihove stručne službe prvenstveno iz razloga bolje bezbjednosti pješaka zbog izraženog nedostatka saobraćajne kulture vozača u saobraćaju.

Vozač kombija nam kaže da ne vjeruje da će nove dvobojne zebre imati efekta.

Za sada su zebre uokvirene crvenom bojom na nekoliko prijelaza na GGMu u sastavu regionalne ceste Zenica-Lašva, Urađeno je to, kažu u direkciji za ceste na sličan način uočljiv i na gradskim ulicama Grada Sarajeva i gradova susjednih država. U Engleskoj npr. koriste i crnu boju umjesto crvene – državi koja važi za “majku pješačkih zebri”. Naime pojavom većeg broja automobila nakon Drugog svjetskog rata na otoku su odlučili raditi horizontalnu signalizaciju za pješake i vozače pa je prvi pješački “zebrasti” prijelaz postavljen 1951.godine u toj zemlji.

A.H.