Uspjesi privrede na području ZDK u prvom kvartalu 2023.

Program poticaja privredi u ZDK je najveći do sada i iznosi 8,2 miliona KM.

Naš cilj je kreirati povoljan ambiijent za poslovanje i tako podići konkurentnost privrede u Zeničko-dobojskom kantonu na viši nivo, naglašava Samir Šibonjić, ministar Ministarstva privrede u Vladi ZDK u izjavi za Radio-televiziju Zenica.

Također me raduje jedna činjenica, evo u izvještaju koji imamo iz prvog kvartala da je porastao izvoz iz Zeničko-dobojskog kantona za nekih 63 miliona maraka, da je to do sada rekordan iznos u odnosu na dosadašnje mjerenje i porastao je u iznosu od 11,3%. Vlada Zeničko-dobojskog kantona opredijeljena je da da maksimalnu podršku svim privrednicima na teritoriji ZDK. Mi smo ove godine opredijelili iznos od 8,2 miliona za poticaj privredi, 4,6 miliona je namjenjeno za mala i srednja preduzeća koja će biti kroz različite programe. Evo i danas su usvojeni određeni programi koji će biti dodjeljeni putem javnih poziva našim provrednicima na teriotoriji ZDK i također imamo 3,6 miliona planiranih za industrijske zoone na teritoriji  ZDK, njih ne mali broj“, rekao je Samir Šibonjić, ministar Ministarstva privrede u Vladi ZDK .

Veliki je broj privrednih subjekata na području Zeničko-dobojskog kantona koji ima potrebe za zapošljavanjem kvalifikovane radne snage i to će biti pravi izazov u narednom periodu. Već su uspostavljeni kontakti sa Privrednom komorom, Službom zapošljavanja i drugim relevatnim institucijama da se u skorije vrijeme pronađe pravo riješenje za ovakvu situaciju, kaže Ministar Šibonjić. (T.B.)