Rudari u Zenici zadovoljni odlukom Vlade: “Da ne bude mrtvo slovo na papiru”

Ovo je pozitivno što se desilo, nakon jučerašnjeg protesta i 48 sati provrdenih u jami.” – ocjenjuje Elvedin Avdić, predsjednik Sindikata rudnika RMU Zenica, današnju odluku Vlade FBiH da smjeni rukovostvo Elektroprivrede BiH.

Avdić kaže nema još obećanja, kada će rudarima u Zenici biti isplaćena junska plata.

“Slažemo se da treba proizvodnju povećati i radnike u proizvodnju ojačati. Treba zbrinuti na socijalno prihtvatljiv način ovaj višak. Mora se već jednom presjeći i reći: “500, 600 rudara treba u rudniku Zenica”, a ostale zbrinuti, da li na otkup staža, neka posticajna otpremnina. Svjesni smo i mi u Sindikatu i rudari. I mi ćemo tražiti od Vlade i nove uprave EP BiH da se rješe ovi problemi, ali da ne bude kao sa prethodnom Vladom i Elektroprivredom BiH, da bude samo mrtvo slovo na papiru. Moraju ponuditi 2-3 rješenja. Mora se napaviti komisija, fino se i normalno razići. Ono što će moći raditi i proizvoditi, zaraditi platu sebi i svojoj porodici, neka ostane neka radi.” – kaže Avdić.

Poručuje da je sve postalo mučno i rudarimna i javnosti. Rudari su, kaže nezadovoljni i nema vremena da se čeka.

“Ne možemo čekati kraj avgusta, ove sedmice treba uplatiti platu. Ne smijemo čekati kraj sedmice. Mora neko izaći i reći biće plata tada i tada, bez zamajavanja i laži.” – kaže Avdić.

Podsjećamo, upravo je Vlada FBiH na zahtjev rudara razriješila kompletnu upravu Elektroprivrede BiH.

Za v.d. direktora kompanije imenovan je Sanel Buljubašić.

N1 BiH