Sutra protesti rudara ispred sjedišta Elektroprivrede u Sarajevu

Predsjedništvo Upravnog odbora Saveza samostalnih sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj pres konferenciji u Zenici reagovalo je na posljednje saopćenje za javnost, koje je uputilo Javno preduzeće “Elektroprivreda BiH“.

“Najviše naše reakcije izazivaju prijeteće note na kraju tog saopštenja u kome kažu da ako najavljujemo nasilno ponašanje tokom sutrašnjih protesta u Sarajevu, a mi ga ne najavljuemo, mi ćemo vas dočekati silom i zato kažemo da ovo asocira na Dimitrija Grudića, okružnog načelnika iz Tuzle iz 1920. godine, koji je poslao  naoružane žandare na rudare Kreke i uguši pobunu u selu Husino”, ističe Sinan Husić, predsjednik SSSRRFBiH.

Osim toga Husić naglašava da nije tačno da Elektroprivreda nije učestvovala u kreiranju Sporazuma, potpisanog 03. 07. u Zenici između Sindikata rudara i direktora Rudnika mrkog uglja Zenica.

“Oni su ga kreirali i odlučili o njegovom sadržaju i jedini uslov Elektroprivrede BiH je bio da se isključivo uz potpis na takav Sporazum može računati da će obezbijediti finansijska sredstva za isplatu plata rudarima u Zenici za maj i juni ove godine, nakon čega su i odobrili sredstva za isplatu plata za maj i zato postavljamo pitanje kako je to za maj bio „zakon“, a za juni „nezakon“, te rudari još čekaju isplatu plate za mjesec juni te toplog obroka za maj”, naglašava Sinan Husić, predsjednik SSSRRFBiH.

Sindikati i rudari, kako napominje, samo su tražili primjenu odredbi ovog Sporazuma, a od najavljenih protesta za sutra rudari iz svih 7 rudnika Koncerna neće odustati.

“Nas niko ne može spriječiti da se borimo za svoja prava i mi ćemo sutra, 01. avgusta, u terminu od 11 do 14 sati, održati mirni i dostojanstveni protest pred zgradom JP Elektroprivreda BiH”, poručio je Husić. (V.J.)