30.000 radnika nedostaje u FBiH

Broj zaposlenih osoba u BiH raste. Poslodavci svakodnevno vape za novom radnom snagom.Među najtraženijima su građevinari, konobari, kuhari, prodavači, spremačice, ali i informatičari, CNC operateri, ekonomisti, pravnici, liječnici, medicinsko osoblje, vozači…

Veliki broj stanovnika BiH ne radi u struci, a poslodavci češće biraju one, koji su spremni raditi na sebi i nadograđivati znanje, piše portal Večernjeg lista BiH.

Ekonomski analitičar Aleksandar Ljuboja nedavno je za medije naveo kako je prioritet uvezivanje potreba privrede s obrazovnim sistemom kako bi domaća radna snaga mogla zadovoljiti potrebe tržišta rada, odnosno obrazovati se za ona zanimanja koja su trenutno deficitarna i za koja se trenutno radna snaga uvozi.

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, od ukupnog broja radno sposobnog stanovništva u FBiH u prvom tromjesečju ove godine zabilježeno je kako je 969.000 osoba izvan radne snage, a 877.000 ih je ekonomski aktivno. Od toga ih je 744 000 ili 40,3 posto zaposleno, a 133 000 ili 7,2 posto nezaposleno. U odnosu na posljednje tromjesečje prošle godine broj zaposlenih veći je za 1,1 posto, dok je broj nezaposlenih smanjen za 8,8 posto.

Rast broja zaposlenih potvrđuju i podaci Agencije za statistiku BiH, gdje se navodi kako je u aprilu 2023. godine broj zaposlenih osoba u BiH iznosio 854.005, a od toga su 385.442 žene. U odnosu na mart 2023. godine broj zaposlenih osoba povećao se za 0,2 posto, a broj zaposlenih žena se također povećao – za 0,3 posto.

Kada je riječ pojedinačno o privrednim granama, najveći broj zaposlenih u BiH radi u prerađivačkoj industriji, njih 170.602, zatim u oblasti trgovine na veliko i malo, popravku motornih vozila i motocikala, gdje je zaposlena 155.841 osoba.

Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i posluživanja hrane zapošljavaju 41.529 osoba, a javna uprava i obrana te obvezno socijalno osiguranje 76.749 osoba. Nešto manje je zaposlenih u obrazovanju, odnosno 71.653, dok ih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti radi 59.756.

U djelatnostima vezanim uz poljoprivredu, šumarstvo i ribolov zaposlene su 20.273 osobe, a u građevini 39.122. Isti podaci Agencije za statistiku govore kako je u aprilu 2023. godine broj registrovanih nezaposlenih osoba u BiH iznosio 349.410, a od toga 203.563 žene. Broj registrovanih nezaposlenih osoba u odnosu na mart 2023. godine smanjio se za 1% (broj muškaraca se smanjio za 1,3%, broj žena se također smanjio – 0,8%). U usporedbi s aprilom 2022. godine broj registrovanih nezaposlenih smanjio se za 4,5% (broj muškaraca se smanjio za 5,8%, a broj žena za 3,5%). Najveći broj nezaposlenih osoba je s VKV i KV kvalifikacijom, njih 110.980. Zatim slijede nekvalifikovane osobe (99.945) i osobe sa srednjom stručnom spremom (98.770). Kao nezaposlen vodi se najmanji broj polukvalificiranih osoba (PK) – 5431, a slijede ih osobe višeg obrazovanja (VŠS) – 5660. Udio ženske populacije u registrovanim nezaposlenima iznosi 58,3% ili u apsolutnom iznosu 203.563 osoba ženskog spola, a najveći broj nezaposlenih osoba je sa srednjom stručnom spremom.

Iako se na zavodima za zapošljavanje još uvijek nalazi veliki broj onih koji nisu u radnom odnosu, poslodavci su nerijetko primorani radnu snagu uvoziti iz drugih zemalja, a razlozi su različiti, od nemogućnosti pronalaska odgovarajuće radne snage do činjenice da dio onih koji se nalaze na zavodima za zapošljavanje ne traži posao, a dio ih radi “na crno” ili je u radnom odnosu u nekoj od zemalja u inostranstvu, gdje su za isti posao znatno plaćeniji.

U federalnom Udruženju poslodavaca kažu kako im je potrebno 30.000 radnika. Objašnjavaju da uglavnom dolaze radnici iz drugih zemalja, i to građevinske struke, jer naši radnici izbjegavaju raditi pomoćne i teške poslove.

Imate podatak da radnici borave u Njemačkoj, Hrvatskoj, a vode se kao da su nezaposleni u BiH i kad tražite radnika, nema ih dovoljan broj“  rekao je nedavno za BHRT, Suad Ećo iz Udruge poslodavaca FBiH.

Slična situacija je i RS-u, gdje poslodavci uvoze radnu snagu iz Turske, Bangladeša, Nepala i Indije u građevinarstvu, prehrambenoj i drvnoj industriji te ugostiteljstvu.

Kako su objasnili iz Agencije za statistiku BiH, podaci o broju zaposlenih u poslovnim subjektima u BiH dobivaju se putem statističkih istraživanja i iz administrativnih izvora. Ukupan broj zaposlenih u BiH je podatak dobiven na osnovu prikupljenih i obrađenih podataka iz FBiH, Republike Srpske i podružnice Agencije za statistiku BiH u Distriktu Brčko.

(Biznis.ba)