Završen Omladinski kamp za lidere „Interkulturalne perspektive kroz vršnjačku edukaciju“

Izviđači regiona predvođeni zeničkim nastavljaju rušiti predrasude. Završen je na Boračkom jezeru Omladinski kamp za lidere „Interkulturalne perspektive kroz vršnjačku edukaciju“ kao dio velikog Interetničkog projekta „Jedan san“.

U kampu je učestvovalo 70ero mladih iz 16 skautskih organizacija iz oba bh. entiteta i susjednih država. Tim povodom domaćini Savez izviđača Grada Zenica organizirao je prigodnu svečanost kojoj su prisustvovale najviše zvaničnice Grada i Kantona obećavši im nastavak podrške.

U ovoj trećoj smjeni 65. izviđačkog ljeta na Boračkom jezeru bili su izviđači iz više od 10 gradova, a njih 70 ukupno je završilo obuku za prvi i drugi stepen za vodnika.

„Ono što je značaj interetničkih kampova koje od 2012.godine finansira Ambasada SDA u BiH je da je do sada organizirano osam ljetnih i osam zimskih kampova i šest radionica. Jedna od tih radionica, u okviru projekta „ Jedan san“ bio je trening za mlade lidere – to su naši budući vodnici koji će raditi sa mladim generacijama“, kazao nam je Edin Šarić predsjednik Saveza izviđača Grada Zenica.

To znači da će 70 novih vodnika do slijedeće godine imati po svoje jato od njih 10-ero poletaraca i pčelica.

Oni su jučer dobili priznanja i ceritifkate za završenu obuku „Interkulturalne perspektive kroz vršnjačku edukaciju“ prilikom svečanosti kojoj su prisustvovale predstavnice gradske uprave i kantonalne vlade obećavši im nastavaka podrške.

Sumea Mujkanović pomoćnica gradonačelnika Zenice za društvene djelatnosti je podsjetila da su prošle godine predstavnici Gradske uprave Zenica bili u posjeti Izviđačkom centru na Boračkom jezeru i tada obećali finansijsku podršku, koja je  ove godine planirana u budžetu Grada. „Zato sam sigurna da ćemo slijedećeg ljeta ovdje imati bolju infrastrukturu“. 

„Da bismo osigurali da postanete lideri koji će voditi naše društvo naprijed naravno da moramo da vam omogućimo da steknete znanje, vještine i nužno samopouzdanje. Veoma je važno da kampovi poput ovog budu pristupačni svima bez obzira na vjeru, naciju, spol, socioekonomski status. Različitost je snaga i perspektiva i istinskim me raduje što na ovom kampu učite jedni od drugih“, ovim se riječima prisutnima jučer na Boračkom jezeru u zeničkom taboru obratila Amra Mehmedić, premijerka Vlade ZDK, koja je najboljoj proglašenoj vodnici na obuci Lejli Smajlović uručila posebno priznanje.

Sticanje znanja i samopouzdanja kod izviđača nije jedini cilj Interetničkog projekta „Jedan san“. To nam potvrđuju iz Odreda izviđača Dr Mladen StojanoviĆ IZ Prijedora koji zajedno sa zeničkim sakutima organiziraju ovaj interetnički kamp. Slijedeća aktivnost projekta je boravak izviđača Zenice u Prijedor sredinom avgusta.

„Cilj nam je povezati mlade ljude Zenice i Prijedora što smo i uspjeli. Oni su u kontaktu tokom cijele godine dolaze skauti iz Prijedora prijateljima u Zenicu na dan, dva, upoznaju njihove roditelje i obrunuto“, nagalasio je Enes Badnjević, starješina iz Odreda izviđača Dr Mladen Stojanović Prijedor.  U četvrtoj smjeni koja počinje danas biće izviđači iz Poljske , Hrvatske , Srbije i Zenice.(A.H.)