Gradonačelnik Kasumović organizovao prijem za kandidate izabrane po javnom pozivu za stručno osposobljavanje

Gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović, upriličio je danas prijem za izabrane kandidate po prethodnom Javnom oglasu za prijem lica na stručno osposobljavanje.

Primljeno je ukupno 50 kandidata, 30 sa visokom stručnom spremom i 20 sa srednjom, a nakon što su danas potpisali ugovore, svoje stručno osposobljavanje obavljaće u zeničkim javnim preduzećima i javnim ustanovama, kojima je osnivač Grad Zenica, te u Gradskoj upravi.

“Završila sam srednju Medicinsku školu i počeću sa osbosovljanjem u zeničkom Domu zdravlja kao medicinska sestra i radujem se što ću na ovaj način početi sticati i dodatna znanja u ovoj profesiji i to mi mnogo znači, jer mi predstavlja mogućnost za kasnije zaposlenje”, kaže Sumeja Šabanović, jedna od odabranih kandidatkinja.

“Zakoni u BiH nalažu da osobe sa srednjom školom moraju završiti pripravnički staž u trajanju od 6 mjeseci, a sa fakultetom od godinu dana, te da bi svojim mladim sugrađanima omogućio da završe taj pripravnički, da bi potom mogli negdje konkurisati za stalno zaposlenje, mi godinama ovo radimo”, navodi Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, dodajući da je ove godine primljeno 50 kandidata, koji će za svoj rad primati malu finansijsku nadoknadu, koju zakon propisuje. (V.J.)