Najbolji maturanti srednjih škola na prijemu kod premijerke ZDK

Po 500 KM dobili su od kantonalne Vlade maturanti i maturantice sa statusom učenika generacije iz svih osnovnih i srednjih ZDK.

Za ukupno 105 najboljih danas je upriličen prijem kod premijerke Amre Mehmedić, kojem su prisustvoale i resorna ministrica Draženka Subašić i direktorica Pedagoškog zavoda Aida Salkić.

Čestitavši im na izvanrednom uspjehu i trudu poželjele su im uspješno dalje školovanje, napominjući da je znanje nešto što je najpotrebnije ovom društvu.

„Posebno je zadovoljstvo nagraditi najbolje i time odaslati poruku Vlade ZDK da je znanje nešto što treba vrednovati da je to istinska ljudska vrijednost, uz njihovu kolegijalnost i drugarstvo“, kazala je Draženka Subašić, ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona.

Prema riječima premijerke Amre Mehmedić koja je sa saradnicama danas prvo razgovarala sa najboljim maturantima i maturanticama danas je bio najsvečaniji dan novog saziva kantonalne vlade.

„Zanje je najbolja investicija, donosi najbolje kamate i namjera je Vlade i u budućnosti dati podstreka onima koji su uložili mnogo truda i odricanja“, dodala je Mehmedić.

Za status učenika ili učenice generacije kriteriji su da su iz svih nastavnih predmeta tokom školovanja imali odličan uspjeh, da su pokazali dobre rezultate na školskim takmičenjima, da su imali primjerno vladanje. Tahira i Marcel su se ponajviše takmičili iz fizike i matematike, odnosno sporta. I na pitanje novinara gdje se vide poslije završenog fakulteta kažu u nekoj od domaćih firmi.

„Ovo je zaista lijep gest i voljela bih da bude više ovakvih prijema. Doista je bilo mnogo odricanja, dosta slobodnog vremena našeg je uzeto za uspjehe koje smo postizali. Školovanje ću nastaviti na Elektrotehničkom fakultetu, i ne samo to, želim se nastaviti izgrađivati na svim poljima tehničkih nauka“, kazala nam je učenica generacije Gimnazije Visoko Tahira Ibrišević.

Isti fakultet, kako je naglasio, u Tuzli, planira upisati najbolji učenik SMŠ „Stjepan Radić“ iz Usore Marcel Jurišić, koji je uz sve petice tokom školovanja na elektrotehničkom smjeru odlične rezultate postizao i na takmičenjima.

Svaki od učenika i učenica generacije osnovnih i srednjih škola su uz novčanu nagradu u iznosu od 500 KM dobili i priznanje, te su se fotografirali sa zvaničnicama ZDK.  (A.H.)