Hadžibegić najavio duel protiv Luksemburga: Očekujemo tešku utakmicu ali spremni smo

Nakon tri odigrana kola u okviru Kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024 godine,bosanskohercegovačka nogometna A selekcija nalazi se na četvrtom mjestu u grupi J sa 3 osvojena boda.Sutra u okviru 4. kola Zmajevi na domaćem terenu igraju protiv Luksemburga koji ima bod više.

Poraz protiv Portugala je iza našeg tima i sve misli su okrenute prema sutrašnjem duelu na Bilinom polju.

Selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Faruk Hadžibegić i kapiten tima Edin Džeko na večerašnjoj press konferenciji govorili su o sutrašnjoj  utakmici protiv Luksemburga u 4. kolu kvalifikacija za Euro 2024. godine.

Za izabranike selektora Faruka Hadžibegića je  ovo jako važna utakmica.U stručni štab našeg tima danas su stigle i lijepe informacije kada su u pitanju povrede igrača. Anel Ahmedhodžić je zadobio povredu mišića na meču protiv Portugala. Mladi bh. stoper najvjerovatnije biti spreman za sutrašnji okršaj protiv Luksemburga, a u sastavu će se naći i Benjamin Tahirović, koji  je jučer zvanično predstavljen kao novi igrač Ajaxa.

Naša reprezentacija u dosadašnjim okršajima sa Luksemburgom ima stopostotni učinak .

Što se tiče stopostotnog učinka, to nam sigurno neće sutra pomoći. Svaka utakmica je drugačija i mislim da smo prije par mjeseci pričali o tome da Luksemburg nije reprezentacija ona od prije deset godina. To su pokazali i u Zenici i rezultatom protiv Slovačke gdje su mogli i pobijediti. Očekujemo tešku utakmicu, ali spremni smo“, izjavio je kapiten Edin Džeko.

Jedno od novinarskih pitanja je bilo gdje se bh reprezentacija nalazi u okvirima Evropskog nogometa.

Ja bih volio da imamo konstruktivni pristup utakmici koji je bitniji od toga gdje smo i šta smo. Garantujem da imamo odličnu perspektivu u mladim igračima i dok god sam tu, otvaraću im prostor, i onima iz vana i ovima ovdje. Naša reprezentacija sigurno nije vrh evropskog fudbala, ali sigurno može biti. Treba podrške tim momcima. Utakmica protiv Luksemburga je jako bitna, oni su napravili nacionalni stadion, ulažu u svoj fudbal, hoće da naprave rezultat, mi imamo sreću da imamo mlade igrače koji igraju u inostranstvu. Mi nismo vrh, ali idemo prema tome. Tim momcima treba dati vremena, nismo bili nijednom na Euru, treba podrške tim momcima, treba generalno da smo objektivni u analizi. Mi želimo da budemo među prve dvije ekipe u ovoj grupi.“kazao je selektor Faruk Hadžibegić.

Susret BiH i Luksemburga igra se u utorak u Zenici s početkom u 20:45 sati.(M.P.)