RMU Zenica: Direktor Hukić očekuje povećanje produktivnosti

Mensur Hukić

Nakon okončanja radničkog neposluha, koji je započet 25. maja u Rudniku mrkog uglja Zenica je početkom ove sedmice nastavljen proizvodni proces u jami Raspotočje sa dodatnom radnom snagom iz pogona Stara jama.

Nakon 14 dana nelegalnog štrajka obnovljen je proizvodni proces u Raspotočju, radnici su prije toga primili platu za april i topli obrok tako da su se stvorili preduslovi da se maksimalno bacimo na proizvodnju i očekujem povećanje produktivnosti obzirom da je pogon Raspotočje pojačan sa 78 radnika Stare jame“, ukazuje direktor Rudnika Zenica, Mensur Hukić.

Obzirom na ove okolnosti očekujem da ostvarujemo planiranu mjesečnu proizvodnju od 35.000 tona uglja“, kazao je Hukić.

Što se tiče pogona Stara jama donesena je odluka o privremenoj obustavi rudarskih radova, te će se sve naredne aktivnosti voditi u skladu sa zakonom o rudarstvu.

Direktor Hukić je potvrdio da je podnio ostavku, odnosno da se odgovarajućim zahtjevom obratio vladajućem društvu Koncernu JP Elektroprivreda BiH.

“To sam uradio obzirom da u ovakvim uslovima teško mogu ostvariti željene, odnosno ciljeve koji se od mene očekuju. Nemam informaciju da li je ostavka razmatrana“, kazao je Hukić. (Š. B.)