Vedad Karić podredio sezonu Evropskom prvenstvu

FOTO: Zenicainfo.ba

Najboji bh. biciklista i državni prvak u više disciplina Vedad Karić, član biciklističkog kluba „Rotacija spin“, 21. aprila imao je težak pad na utrci Beograd-Banja Luka. Na trećoj etapi kod Prnjavora pri brzini od skoro 80 kilometara na sat doživio je nesreću.

Uspio sam u veoma kratkom roku da se podignem na noge i da kroz nekih deset-jedanest dana sjednem na bicikl. Nakon toga nekih deset dana počeo sam da radim treninge, uz pomoć profesionalaca koji su bili oko mene. Između ostalog doktora i trenera iz Slovenije. A već mjesec dana nakon povrede vozio sam i prvu utrku. Ta prva trka maraton je bila čisto da se oslobodim, da ukinem barijeru u glavi. Pobjedio sam na maratonu u Ljubuškom. Uslijedila je trka vožnja na individualni hronometar u Mostaru, gdje sam ponovo bio prvi i osvojio titulu prvaka BiH“, izjavio je za Zenicainfo.ba Vedad Karić, član BK „Rotacija spin“ iz Zenice.

Ove dvije utrke bile su dodatni vjetar u leđa za najboljeg bh. biciklistu i nada se da će u narednih dva do tri mjeseca biti u odličnoj formi.

Zbog nesreće sam morao plan utrka preplanirati i postaviti druge ciljeve u sezoni. Između ostalog u septembru je Evropsko prvenstvo na cesti u Holandiji. Mislim da ću do 23. septembra biti na svojoj staroj formi. Do te utrke ću voziti još nekoliko utrka, koje će većinom biti kao priprema za Evropsko prvenstvo. Narednog vikenda vozim Evropske igre u Poljskoj, gdje će u sklopu tih igara biti i Evropsko prvenstvo u MTB disciplini. Iako to nije moja disciplina, kao državni prvak ću nastupiti u toj disciplini. Nadam se da ću najboljem svjetlu predstaviti svoju zemlju“, optimista je Vedad Karić.

Osim Vedada Karića i ostale članove biciklsitičkog kluba Rotacija spin očekuju trke iz kalendara biciklističkog saveza BiH. Već na početku sezone ostvarili su odlične rezultate. Tarik Pihljak je bio treći na trci u Širokom Brijegu. Narednog vikenda slijede utrke u Bilećoj i Trebinju. (M. P.)