Zeničkim rudarima podrška od kolega iz ostalih ugljenokopa

FOTO: Zenicainfo.ba

Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH najavio je nove aktivnosti koje će realizovati iduće sedmice zbog izostanka konkretnih poteza nadležnih oko rješavanja nagomilane problematike u Rudniku mrkog uglja Zenica.

U ovom Zavisnom društvu od četvrtka, 25. maja traje radnički neposluh zbog kršenja odredbi Kolektivnog ugovora za oblast rudarstva, odnosno kašnjenja u isplati aprilske plate i rata radničkih kredita prema bankama za mart i april. Posljedica je to blokade računa Rudnika na višemilionski iznos po više osnova.

Samostalni sindikat radnika rudnika FBiH uputio je obavijest resornom federalnom ministarstvu i Upravama Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH i Rudnika Zenica o štrajku upozorenja 5. i 6. juna u svim rudnicima u trajanju od 7 do 8 sati.

U ponedjeljak, 5. juna, Upravni odbor ovog Sindikata će izvršiti najavu protestnog okupljanja koje je planirano za četvrtak 8. juna ispred sjedišta Federalne vlade i Elektroprivrede BiH radi aktuelne problematike u RMU Zenica.

Postoji spremnost da se u toku protestnog skupa stupi u radnički neposluh u svim rudnicima iz sastava Koncerna“, navodi se u obavijesti Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH. (Š. B.)