BNP Zenica: Spuštena zavjesa na XXII Festival bosanskohercegovačke drame

Svečanom ceremonijom i proglašenjem dobitnika spuštena je zavjesa na XXII Festival bosanskohercegovačke drame. Stručni žiri, Žiri publike i Žiri novinara dodijelili su nagrade najboljima, a nagrada „Adem Ćejvan“ uručena je bosanskohercegovačkoj glumici Emini Muftić.

Glavna nagrada Festivala bh. drame za predstavu u cjelini, nagrada „Miodrag Žalica“ za najbolji izvedeni bosanskohercegovački tekst, te nagrada Žirija novinara za najbolju predstavu dodijeljena je predstavi „Zbogom, Kalifornijo“ autorice Emine Kovačević, u režiji Lajle Kaikčije i u produkciji Narodnog pozorišta u Mostaru. Autorica vrlo iskreno, a istovremeno suptilno progovara o svim problemima sredine u kojoj živi, stavljajući u fokus živote četveročlane mostarske porodice i ljude bliske njima.

Meni, kao autorici, kao individualki koja prati Festival bh. drame otkako sam saznala za njega, koja su sve imena tu dobijala nagrade, ja sam još uvijek u šoku da sam nagrađena. S druge strane, zaista ovaj Festival je rijedak primjer festivala koji uistinu cijeni drži do domaćeg dramskog pisma. Zahvalna sam Narodnom pozorištu u Mostaru što su izabrali moj tekst, zahvalna sam Lajli što je taj tekst uprizorila i naravno glumačkom ansamblu predstave koji su moje likove uspjeli oživjeti na scenu“, istakla je Emina Kovačević, autorica teksta „Zbogom, Kalifornijo“.

Specijalna nagrada „Adem Ćejvan“ dodijeljuje se dugogodišnjem, zaslužnom i uglednom bosanskohercegovačkom glumci ili glumici. Ovogodišnju specijalnu nagradu dobila je glumica Emina Muftić.

U jednom dojmu ili u jednom osjećanju potpunosti profesionalnog puta svakako, apsolutno doprinosi. I naravno, želim da se zahvalim ovom Festivalu i ljudima koji su se sjetili da se dodijeli ta nagrada. Zaista sam uzbuđena i ponosna“, navela je Emina Muftić, glumica i dobitnica nagrade „Adem Ćejvan“.

U okviru pratećeg programa XXII Festivala bh. drame dodijeljenja je nagrada za najbolji bosanskohercegovački dramski tekst. A prvu nagradu osvojio je mladi autor Anes Osmić za tekst „Sparina“. Pored ovoga, održani su i okrugli stolovi te promocije knjiga.

Što se samog ovogodišnjeg Festivala bh. drame tiče, cijela kuća Bosansko narodno pozorište Zenica i ja s njom, na čelu smo jako ponosni, jako smo zahvalni svim našim gostima i mislim da su i najbolje predstave i ono što su glumci podjedinačno i ostali članovi autorskih ekipa uradili kvalitetno i dobro nagrađeno“, za kraj razgovora za Zenicainfo.ba kazao je Miroljub Mijatović, direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Spuštena je zavjesa na XXII Festival bh. drame, a do narednog susreta živi se u nadi da će publika gledati jednako kvalitetne predstave kao i ovogodišnje, a da će Bosansko narodno pozorište Zenica dočekati svoje goste u najboljem stanju jer ono samo najbolje i zaslužuje! (A.S.)