Predstavljen program 22. festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2023

U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljen program 22. festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2023.

Festival će biti otvoren premijernom izvedbom predstave „Sve to je iz kuće“ prema tekstu Emine Omerović, u režiji Ajle Bešić i u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica sa 26. međunarodnom kulturnom manifestacijom „Zeničko proljeće“.

U okviru 22. festivala bosanskohercegovačke drame bit će izvedeno šest predstava u okviru Takmičarskog programa, a pored ovoga pripremljen je bogat prateći program u kojem će se održati promocije knjiga te okrugli stolovi. Kao i prethodnih godina, festival i ove godine njeguje tradiciju domaćeg dramskog teksta za koju će se dodijeliti i nagrada.

U srijedu, 24. 05. u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Mostar, imamo izvedbu predstavu „Zid“ autorice Ružice Aščić, u četvrtak, 25. maja u 20 sati na Velikoj sceni, u produkciji Narodnog pozorišta Republike Srpske Banja Luka, izvedba predstave „Gospođica“ autora Ive Andrića, u režiji Đurđe Tešić. U petak, 26. maja u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo po motivima djela Skendera Kulenovića bit će izvedena predstava „Djelidba“ u režiji Aleša Kurta“. U subotu, 27. maja, izvedba predstave „Zbogom Kalifornijo“, autorice Emine Kovačević, u režiji Lajle Kaikčije i u produkciji Narodnog pozorišta u Mostaru, te u nedjelju 28. 05. u produkciji Ateljea 212 izvedba predstave „Kao i sve slobodne djevojke“ prema tekstu Tanje Šljivar, u režiji Selme Spahić“, kazao je Denis Krdžalić, predsjednik Organizacionog odbora 22. Festivala bh. drame.

I ove godine  festival bosanskohercegovačke drame je raspisao konkurs za najbolji bosanskohercegovački tekst. Žiri je radio, uradio je svoj posao, a koji tekst će biti nagrađen, saznat ćete u toku festivala. Taj žiri je radio u sastavu: Lejla Kalamujić, Darko Cvijetić i Dragan Komadina“, izjavio je Miroljub Mijatović, direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

„Sve to je iz kuće“ je porodična drama koja govori o važnosti komunikacije između roditelja i djece. Tekst se bavi temom vršnjačkog nasilja koja je danas, nažalost, sve više aktuelna u društvu. Kroz predstavu postavlja se pitanje koliko su porodice sigurne u svojim kućama?

Kuća treba biti prostor ne samo gdje se jede hrana, pije piće, kuća treba biti dom, to treba biti hrana za tijelo i um. Koliko je zapravo svaka kuća dom? To je pitanje kojim se mi bavimo u ovoj predstavi“, navela je Adna Kaknjo, glumica BNP-a.

Bilo mi je bitno da govorimo o prerspektivi mlade osobe, ja se nekako trudim, bar sam se trudila i na Akademiji, a evo i sad i u nastavku karijere da govorim o mladim ljudima o nečemu što je meni blisko, što je blisko mojim godinama i da dajem glas onima koji ga nemaju“, istakla je Ajla Bešić, mlada rediteljica.

Premijerna izvedba predstave „Sve to je iz kuće“ bit će upriličena 23. maja sa početkom u 20 sati u zeničkom pozorištu. A predstava „Zid“ Ružice Aščić u izvebi Hrvatskog narodnog kazališta Mostar bit će izvedena drugi dan festivala, 24. maja 2023. godine. (A.S.)