Za svako novorođeno dijete Grad Zenica izdvaja po 230 KM jednokratne pomoći

U cilju stimuliranja pronatalne politike na području grada Zenica, svakom novorođenom djetetu će na području ovoga grada biti isplaćena jednokratna novčana pomoć u iznosu od 230 KM. Ovih dana roditelji djece rođene od 1.1. ove godine mogu podnijeti zahtjev za ostvarivanje ovog vida pomoći.

“S obzirom da je Gradsko vijeće na posljednjoj sjednici opredijelilo sredstva, mi smo raspisali ponovno javni poziv, a namijenjen je svim roditeljima djece koja su rođena od 1.1. do 31.12. tekuće godine ”, istakla je Sumea Mujkanović, pomoćnik gradonačelnika za socijalnu zaštitu, stambene poslove i društvene djelatnosti Grada Zenica.

Sumea Mujkanović

Kako je kazala Mujkanović, u budžetu Grada Zenica je opredijeljeno 250.000 KM za ovaj vid pomoći novorođenim bebama u Zenici. Dovoljno je da budući korisnici podnesu zahtjev na protokol Grada Zenica sa potrebnom dokumentacijom.

“Uslovi su ostali kao i prošlih godina iz pravilnika, da je dijete rođeno od 1.1. u tekućoj godini i da barem jedan roditelj ima prebivalište na području grada Zenice minimalno dvije godine”, naglašava Mujkanović. Podsjeća da je prethodnih godina izdvojeno više od pola miliona KM za pomoć roditeljima kazavši da u prosjeku u protekle tri godine godišnje u Zenici bude rođeno oko 804 bebe, pa je u proteklim godinama bilo oko 2413 beba koje su dobile ovaj vid pomoći.

Grad Zenica je bio jedan od pionira kada je u pitanju ovaj vid pomoći u našoj državi, a u Gradskoj upravi se nadaju da će i u narednoj godini biti opredjeljena sredstva, kako bi na određeni način bila potaknuta i uzlazna putanja kada je u pitanju natalitet na području našega grada. (M.H.)