Predstava „Totovi“ gostuje na sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica

U okviru 26. međunarodne kulturne manifestacije „Zeničko proljeće“ u četvrtak, 18. maja u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, u 20 sati će biti izvedena predstava „Totovi“ prema tekstu Ištvana Erkenja, u režiji Andraša Urbana i u produkciji Sarajevskog ratnog teatra.

Komad  je groteska s elementima satire, koji je Ištvan Erkenj, jedan od najpriznatijih mađarskih pisaca 20. vijeka napisao na osnovu novele „Dobrodošlica za Majora“ iz 1966. godine. Inspirisana je stravičnom, istovremeno besmislenom i uzaludnom, sudbinom mađarskih vojnika na Istočnom frontu u januaru 1943. godine.

Prema riječima autora Ištvana Erkenja: „Lajos Tot, naravno, nije bio kralj Korinta, samo vatrogasac u planinskom selu. Stoga nikada nije uvrijedio bogove. Šta je onda bio njegov zločin? Možda nije počinio ništa i samo je živio u doba kada je postojao samo jedan izbor: moglo se biti samo buntovnik ili Sizif. Historija se ponavlja na mnoge načine. Bilo je više istovjetnih vremena pa tako i mnogo Totova. Ako historija uči ljude pristajanju, naravno da je teško žigosati zločincem čovjeka koji do kraja ustraje u pristajanju. Još je teže osuditi ovog vatrogasca, jer dođe trenutak kada kaže ‘Dosta’ i sam baci kamen u dolinu.“

U predstavi igraju Davor Sabo, Sead Pandur, Adnan Kreso, Džana Džanić, Ana Mia Karić, Snežana Bogićević i Emir Fejzić. Dramaturgiju predstave potpisuje Vedrana Božinović, a scenografiju Adisa Vatreš-Selimović.