18.4 C
Zenica
Četvrtak, 23 Maja, 2024
Naslovnica Aktuelno Poljoprivrednici u problemu zbog lošeg vremena

Poljoprivrednici u problemu zbog lošeg vremena

FOTO: akta.ba

Vremenski uvjeti trenutno ne idu baš na ruku poljoprivrednim proizvođačima za sjetvu poljoprivrednih kultura, naročito na onim zemljištima gdje se zadržava voda u površinskom sloju.

I imamo značajne površine koje je nemoguće zasijati upravo zbog viška vlage zemljišta – kazao je Feni predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS-a Stojan Marinković. On je naglasio da će upravo zbog toga rok za sjetvu biti značajno pomjeren.

“Poljoprivrednici su već upoznati s tim da bi trebali krenuti u sjetvu ranijih hibrida kako bi izbjegli eventualno nekakve gubitke dodatno u odnosu na one koji bi bili u normalnim rokovima sjetve” – kazao je Marinković.

S druge strane, kako je naglasio, veći problem predstavlja obolijevanje pšenice i stanje ozimnih kultura.

” Kod prije svega pšenice imamo zabilježene značajne pojave žutila na listu, kao posljedica ili stresnih situacija zbog velikih oscilacija temperatura noću i danju, povećane vlažnosti zraka ili kao pojava bolesti na usjevima. Poljoprivrednici također znaju da to treba redovno kontrolirati, da čim budu u prilici da mogu ući sa hemijskih tretmanom da zaštite usjeve i da jednostavno moramo da pratimo šta se sve dešava” – kazao je Marinković.

Napomenuo je da vremenske prognoze u narednih sedam dana opet ne idu na ruku poljoprivrednicima jer se prognoziraju niske temperature i padavine na cijeloj teritoriji BiH.

“Tako da očekujemo daljnju komplikaciju kada su u pitanju i nastavak sjetve i zaštita ozimnih usjeva, prije svega pšenice” – kazao je Feni Marinković. (Fena)

Hide picture