Bh. violinist i kompozitor Benjamin Ribić nastupa na manifestaciji Zeničko proljeće 2023

Bh. violinist i kompozitor, konceptualni umjetnik Benjamin Ribić, održat će solo recital na ovogodišnjoj međunarodnoj kulturnoj manifestaciji Zeničko proljeće 2023.

Program je sastavljen od savremenih djela za solo violinu, a koncert će se održati 15. 05. 2023. u Bosanskom Narodnom Pozorištu u Zenici (mala scena), sa početkom u 19h.
Ulaz na koncert je besplatan.

Benjamin Ribić (Travnik, 19 Juli 2000) je bosanskohergovački violinist i kompozitor, konceptualni umjetnik. Prema kritikama, jedan od najperspektivnijih bh. umjetnika mlađe generacije.

Violinu počinje svirati sa 9 godina u Osnovnoj muzičkoj školi Travnik. Po završetku Osnovne muzičke škole, upisuje Srednju muzičku školu u Zenici. Sa 14 godina svirao je u Gewandhaus dvorani u Leipzigu, Njemačka.

Kao violinist, usavršavao se na seminarima i masterklasovima kod eminentnih pedagoga i solista: Vladimir Marković (Srbija), Marija Rajković (Srbija), YeonJu Yeong (Južna Koreja), Jovan Bogosavljević (Srbija), Violeta Smailović-Huart (Francuska), Igor Aleksić (Srbija).

Veoma rano, počinje komponovati svoju muziku po uzoru i proučavajući djela violinista/kompozitora kroz historiju. Kao kompozitor, pored primarnog fokusa na doprinos savremenom violinskom repertoaru i izvođačkim tehnikama, piše za različite instrumente i ansamble.

Inspirisan čovjekom 21. stoljeća ali i duhovnim tematikama te proučavajući najdublja ljudska osjećanja i stanja uma kroz prizmu sufijske filozofije,  gradi jedinstven stil a kritika je njegovu muziku opisala kao ” čistoću i ljepotu rođenu iz jednostavnosti” i ”krajnje meditativnu i intimnu” koja kao takva, predstavlja izazov za interpretatora, ali i slušaoca.

Njegova prva notna publikacija, ”Tri komada za solo violinu” je objavljena u Oktobru, 2020. u saradnji sa Zavičajnim muzejem u Travniku.

Njegova djela objavljuje najpoznatija svjetska izdavačka kuća u domenu notnih publikacija, Universal Edition A.G, Wien.

Svira na majstorskoj violini graditelja Bogdana Milankovića (Sarajevo, 1941.)

Osnivač je i umjetnički rukovodilac Ansambla za Novu Muziku ”Vojin Komadina” pri Katedri za Kompoziciju Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Kompozitor je savremene umjetničke/elektroničke muzike, a svoj djela ostvaruje i u domenu sound i video arta, ali i performansa.

Student je Violine na Muzičkoj Akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu u klasi srpskog violiniste i pedagoga  mr. Jovana Bogosavljevića te Kompozicije u klasi mr. Zorana Komadine.