Otvoren tradicionalni 52. Aprilski salon u okviru Zeničkog proljeća

Višeznačnost heterogenih poetika u dijaloškom odnosu tema je ovogodišnjeg 52. po redu Aprilskog salona kojeg je tradicionalno upriličilo Društvo likovnih akademskih umjetnika Zenica. Aprilski salon otvoren je u zeničkoj sinagogi u okviru 26. Zeničkog proljeća.

Heterogena poetika u dijaloškom odnosu predstavljena je kroz razna izložena djela zeničkih ali i gostujućih umjetnika iz Bosne i Hercegovine. U nedostatku adekvatnog prostora, odnosno likovne galerije, Društvo likovnih akademskih umjetnika Zenice izložbu su upriličili u prostoru zeničke sinagoge.

Ovaj prostor i sad djeluje zatrpano pa smo morali reducirati, nekako smo uspjeli da to bude ipak postavka koja plijeni pažnju, heterogena je, zanimljiva te teško je bilo uklopiti ove heterogene stvari, tako da eksponata, koliko ima, nisam brojao ali ima ih dovoljno“, naveo je Miroslav Šetka, predsjednik Društva likovnih  akademskih umjetnika Zenice.

Umjetnici su se uvijek, na sebi svojstven način borili protiv destruktivnih politika i mijenjali tradiciju, a nastavši na Dan oslobođenja Zenice, Aprilski salon je bio svojevrsan poklon svome gradu od likovnih akademskih umjetnika.

Meni je kao jednom od osnivača i Društva i ovog Aprilskog salona žao jer je taj salon praktično dobio ime po gradu, odnosno Danu oslobođenja grada Zenice, 12. aprila i žao mi je što se ta tradicija pomalo napušta, današnje scene unutar prostora nas opominju da bi morali voditi računa o antifašizmu“, poručio je umjetnik Muhamed Bajramović.

Do 20. maja posjetioci će moći pogledati višeznačnost heterogenih poetika u dijaloškom odnosu, a postoji nada da će se naredni, 53. Aprilski salon održati u adekvatnoj likovnoj galeriji kakvu i zaslužuje. (A.S.)