Obilježen Dan Ekonomske škole u Zenici

Prije 64 godine upisana je prva generacija ekonomskih tehničara koje je zenička privreda željno iščekivala.

U decenijama poslije Ekonomska škola obrazovala je kadrove koji danas širom države, ali i svijeta rade na odgovornim pozicijama. Učenici, profesori, gosti i prijatelji škole danas su prigodnim programom i druženjem obilježili dan Ekonomske škole u Zenici. Prema riječima direktorice Nade Kajić mnogo pažnje osim obrazavnom posvećuju i odgojnom procesu i sve rade pod motom „Dobra škola-prijatelj djeteta“.

„Našu školu pohađa više od 300 učenika i učenica u 18 odjeljenja. Uz pet smjerova koje su do sada mogli upisati: ekonomski, finansijski, bankarski tehničar, komercijalista i ugostiteljsko-turistički tehničar od ove školske godine imaju i novo zanimanje ekonomsko – informatički tehničar”, kazala je Kajić pozivajući maturante – osnovce da upišu ovaj smjer.

Ekonomsku školu pohađali su, ali i trenutno pohađaju vrlo talentirani učenici i učenice, poznati ovdašnjoj javnosti, poput Harisa Telalovića, autora knjige „ Josip Broz Tito u očima dječaka 21.vijeka“. Haris je zajedno sa svojim kolegama i kolegicama danas učestvovao u prigodnom programu povodom dana škole. Recitacije i igrokaz prema književnom tekstu koji je adaptirala također učenica ove škole bile su društveno angažiranog karaktera i oduševili su prisutne: njihove profesore i goste i prijatelje Ekonomske škole u Zenici. Vrhunske glasovne mogućnosti pokazala je ovom prilikom i učenica III razreda Kanita. (A.H.)