Slovakinja Barhacova i Hrvat Behir pobjednici juniorskog teniskog turnira Zenica open

Grad Zenica je od  30.04. do 06.05.2023.godine bio domaćin prvog ovogodišnjeg međunarodnog teniskog turnira iz kalendara Tennis Europe “Zenica open 2023”.

Ovo je jedan od devet teniskih turnira iz kalendara Tennis Europe koji će se održati u Bosni i Hercegovini. “Zenica open 2023” je međunarodni teniski turnir koji se igra u kategoriji juniorki i juniora do 16 godina starosti, a organizator turnira  je  bio Teniski klub “ČELIK” iz Zenice.

Bosna i Hercegovina je na turniru imala svoje predstavnike i u ženskoj i u muškoj konkurencijii. U muškom dijelu turnira ukupno je petnaest  juniora iz BiH tražilo nove bodove za europsku tenisku rang listu. Najbolji rezultat od igrača iz Bosne i Hercegovine ostvario  je  Novak Jaćimović, koji  se  plasirao u polufinale turnira u kojem ga je u veoma neizvjesnom meču zaustavio prvi nosilac turnira Ukrainac Ivan Boitsov sa 6/4, 7/5. Prvo mjesto na turniru osvojio hrvatski junior Rafael Behir, koji je i finalu bio bolji od Ivana Boitsova sa 2-0 u setovima.

Devet bosanskohercegovačkih juniorki je igralo u glavnom dijelu turnira, a veliki uspijeh ostvarila je bh teniska nada Tea Kovačević, koja došla do same završnice i finalnog meča. U finalu je Slovakinja Sofia Barhacova sa 6/4 i 6/3 pobijedila našu Teu, te na taj način osvojila prvo mjesto. BH Juniorke Ana Savić i Adna Proho su igri parova osvojile drugo mjesto, što je također veliki uspijeh za bosanskohercegovački juniorski tenis. (M.P.)