Održana Druga Steel Trail utrka Zenica 2023.

„Trčimo iznad oblaka“ naziv je druge Steel Trail trke koju je danas organizovalo Udruženje Građana “Modern Escape Europe” na području Tvrtkovca, sa startom i ciljem na platou Lastavice.

Oko 200 takmičara iz naše zemlje i inostranstva prošlo je staze Tvrtkovca, historijske lokalitete i sela, što je idealan krajolik za ovakav tip trke.  Događaj je obilovao i drugim sadržajima koji su priređeni poput pošumljavanja, izložbe slika Steel Trail 2022, biciklijade, japanske kaligrafije, origami radionica te planinarenja sa djecom i roditeljima.

„Steel Trail Zenica 2023 imao je tri staze – Veliki Tvrtko 25 km (1057m kumulativnog uspona), Mali Tvrtko 10 km (330m kumulativnog uspona) i Pikolo Tvrtko 2 km (30m kumulativnog uspona). Nastupili su takmičari iz cijelog svijeta, a nas kao organizatore, pored promocije zdravog načina života, posebno raduje i ekološki aspekt kojem smo ovom prilikom posvetili dodatnu pažnju. Kao što vidite plato Lastavice je na kraju utrke čist isto onako kakvog smo ga zatekli” kazala je Elma Kablar, predsjednica Modern Escape Europe BiH.

Kablar ističe da ova utrka ima i poseban turistički potencijal, a njegovo unapređenje slijedi razvojem projekta i svakako je jedan od prioriteta u budućnosti. “Razgovaramo sa lokalnom zajednicom da ponudimo privatne smještajne kapacitete na ovom području kako bi organizovali višednevni događaj, želimo promovisati lokalnu gastronomiju i slično”, ističe Kablar.

Treba istaći da su utrke iako fizički naporne, pogotovo što su učesnici većinom rekreativci, prošle u najboljem redu, bez povreda ili drugih problema. Svakako najzanimljivija je bila utrka mališana u kojoj su kako rekoše organizatori svi pobjednici, ali vrijedi izdvojiti da je najbrže vrijeme imao Milan Stupar, zatim Amar Suljić i Noah Salkić, a kod djevojčica redoslijed je bio Dalal Kovač, Farah Kovač, Nora Sarajlić.

Kod dama u utrci Mali Tvrtko, 10 kilometara, slavila je Emina Begić, na stazi od 25 kilometara najbrža je bila Tea Papić. Kod muškaraca na 10 kilometara slavio je Samir Silajdžija a na dužoj dionici pobjednik je Nikola Čuić.

“Straza je bila odlična, pomalo zahtjevna, ali i prelijepog krajolika. Zadovoljna sam pobjedom i čestitke organizatorima na odličnoj organizaciji”, kazala je za Zenicainfo.ba Emina Begić, pobjednica utrke na 10 kilometara.

Utrku od 10 kilometara završila je i premijerka Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić, koja je svojim prisustvom podržala projekat, ali svakako se mogla i lično uvjeriti u petencijal ove priče i vjerovatno njena i institucionalna podrška ne bi trebala izostati ubuduće.

Inače, Udruženje Građana “Modern Escape Europe” organizuje brojne aktivnosti i projekte s ciljem povezivanja ljudi i promocije zdravih navika i zdravog načina života, prirodnih resursa, prirodnih destinacija, zdrave lokalne i eko hrane na svim kontinentima naše planete.

Više fotografija sa današnjeg događaja potražite na našoj Facebook stranici Zenicainfo.ba.