Obilježena godišnjica Omladinskog udruženja REaktiv i Centra za mlade Zenica

„Date to change“ naziv je konferencije o mladima koju je organizovalo Omladinsko udruženje REaktiv.

Predstavljen je desetogodišnji rad udruženja i proslavljeno je 5 godina uspješnog rada Centra za mlade Zenica. Na održanoj konferenciji proslavljeno je 10 godina uspješnog rada REaktiva i 5 godina rada Centra za mlade Zenica.

U proteklom periodu REaktiv je intenzivno radio na rješavanju problema mladih u njihovim lokalnim zajednicama na području Zeničko-dobojskog kantona. Na taj način uspješno je realiziano 17 aktivnosti mladih, a u okviru rada ovog udruženja razvijen je i prvi servis podrške za mlade u Zenici koji se ogleda u tri segmenta kroz pružanje strateške podrške mladim ljudima.

Servis je razvijen u obliku mobilne aplikacije, odnosno web aplikacije gdje mladi ljudi daju neke osnovne ulazne informacije na osnovu kojih mi obrađujemo i proslijeđujemo im zapravo ono što trenutno se nudi u sferi njihovog interesovanja da bi oni mogli ostvariti jedan od ova tri angažmana. Svaki odgovor je personaliziran i pored tih nekih prilika koje se nudi kako u Bosni i Hercegovini tako i izvan naše države. Također, nudimo im i osnovne savjete kako zapravo da dođu do stipendije, prilagode svoju biografiju”, naveo je Aldin Alić, predsjednik Omladinskog udruženja REaktiv.

Deset godina rada REaktiva predočeno je u Vodič za buduće omladinske radnike koji je premijerno predstavljen na održanoj konferenciji. Iskustvo, uspjesi, savjeti ali i greške opisani su u Vodiču.

Svo naše iskustvo u ovih proteklih deset godina pretvoreno je u jedan priručnik, u jedan vodič od nekih četrdesetak stranica koje mladim osobama koje imaju želju da rade nešto u svojim lokalnim zajednicama ili da sa svojim vršnjacima pokreću različite inicijative uputi ih i usmjeri kako da to rade”, istakao je Alić.

Iz REaktiva poručuju da će i u narednom periodu raditi na rješavanju problema mladih uz pomoć Gradske uprave Zenica i Međunarodne organizacije za mlade IOM sa kojima su uspješno sarađivali i prethodnih godina.