Inovativna utrka Steel Trail Zenica 2023 u nedjelju na Tvrtkovcu

„Trčimo iznad oblaka“ naziv je druge Steel Trail trke koju u nedjelju, 30. aprila organizira Udruženje Građana “Modern Escape Europe” na planini Tvrtkovac sa početkom u 10 h.

Ova inovativna i atraktivna trail trka trčat će se na planini Tvrtkovac kroz brojne staze, historijske lokalitete i sela, što je idealan krajolik za ovakav tip trke.  Događaj će obilovati i drugim sadržajima koji će biti priređeni poput pošumljavanja, izložbe slika Steel Trail 2022, biciklijade, japanske kaligrafije, origami radionica te planinarenja sa djecom i roditeljima.

„Steel Trail Zenica 2023 ima tri staze- Veliki Tvrtko 25 km (1057m kumulativnog uspona), Mali Tvrtko 10 km (330m kumulativnog uspona) i Pikolo Tvrtko 2 km (30m kumulativnog uspona). Nastupit će takmičari iz cijelog svijeta, a najviše iz Zenice, uz veliki broj pratećeg osoblja, navijača i gostiju“, kazala je Elma Kablar, predsjednica Modern Escape Europe BiH.

Kablar ističe da će Steel Trail trci prethoditi Zelena akademija sa okruglim stolovima i diskusijama, čiji će voditelji biti stručnjaci iz BiH, regiona i dijaspore iz oblasti ekologije i aerozagađenja te predstavnici Grada Zenica.

„Sutra sadimo drveće, malo smo uključili i ostale. Odradit ćemo i radionicu japanske kaligrafije origami. Sva ova ideja o ekologiji i promociji ove vrste turizma je donesena iz Japana“, istakla je Kablar, naglasivši da je cijeli svijet tokom protekle sedmice trčao za Zenicu na utrci koju je ova svestrana Zeničanka organizirala u Tokiju.

Elma Kablar

Inače, Udruženje Građana “Modern Escape Europe” organizuje brojne aktivnosti i projekte s ciljem povezivanja ljudi i promocije zdravih navika i zdravog načina života, prirodnih resursa, prirodnih destinacija, zdrave lokalne i eko hrane na svim kontinentima naše planete.

Tokom ove utrke, koja će biti organizirana u nedjelju nastupit će takmičari iz cijeloga svijeta, a najviše iz Zenice, uz veliki broj navijača i gostiju. Organizatori najavljuju da će na kraju trke sve začiniti druženjem uz muziku i dobru domaću hranu i sokove, kada će biti objavljeni rezultati trke i uručeno preko 4000 KM kao nagrade za pobjednike. Utrku su i ove godine podržali OS BiH i Grad Zenica.

Kotizacija za Steel Trail Zenica 2023 iznosi 50 BAM za 25 kilometara, 40 BAM za 10 kilometara i 10 BAM za 2 kilometara.  Detalje o Steel Trail trci 2023 su na www.steeltrailzenica.com, kao i linkovi za prijave. ( M.H.)