Primjena Kolektivnog ugovora u oblasti rudarstva u FBiH produžena do kraja 2023.

Ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić i predstavnici granskih sindikata potpisali su danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu Sporazum o nastavku primjene Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u Federaciji BiH.

Sporazum su sa ministrom Džindićem potpisali predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić i predsjednik Samostalnog sindikata rudara u FBiH Zijad Lačić.

Na pres-konferenciji u Sarajevu  je istaknuto da će potpisivanjem sporazuma važeći kolektivni ugovor ostati na snazi narednih osam mjeseci, odnosno do kraja 2023. godine.

Džindić je naveo da je usaglašeno da će od 1. novembra početi pregovori o zaključivanju novog kolektivnog ugovora u oblasti rudarstva koji bi trebao biti potpisan na duži period.

Naglasio je da su svjesni položaja rudara u svim rudnicima u FBiH i izrazio nadu da će u narednom periodu uspjeti napraviti dugoročniji ugovor na obostrano zadovoljstvo.

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić izjavio je da po sporazumu ostaje u primjeni linearno povećanje osnovne plate od 230 KM, kao i procentualno povećanje neto satnice od 11 posto.

Izrazio je spremnost sindikata za pregovarački proces koji ih očekuje početkom novembra, te dodao da imaju spreman prijedlog sadržaja novog kolektivnog ugovora u kojem jedino nije definisana najniža neto satnica.

Akta.ba