U toku je sedma sjednica Skupštine ZDK, pročitajte šta se do sada dešavalo

U toku je sedma sjednica Skupštine Zeničko- dobojskog kantona. Pred zastupnicima su izvještaji koji se odnose na poslovanja javnih ustanova Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, Zavoda za medicinu rada, Javnog preduzeća ŠPD ZDK, Zavoda za zdravstveno osiguranje ZDK te izvještaj o radu Kantonalnog tužilaštva ZDK.

Među izvještajima koji su izazvali najviše diskusije među zastupnicima Skupštine ZDK na samome početku sjednice je Izvještaj o finansijskoj reviziji Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK za 2020. godinu te Izvještaj o izvršenju Finansijskog plana ovoga Zavoda za 2022. godinu. Prema riječima direktora ZZO ZDK Omera Škalje, revizorski izvještaji Ureda za reviziju institucija u Federciji BiH su rad ovoga Zavoda ocijenili pozitivno kada je u pitanju finasijsko poslovanje, ali s rezervom je ocijenjen drugi segment ovoga izvještaja.

„Drugi dio izvještaja koji se tiče usklađenosti sa propisima je sa rezervom iz dva razloga. Prvi razlog je da prijem radnika na određeno vrijeme preko 120 dana nije bilo u skladu sa procedurama i drugi dio koji se odnosi na završne račune kada se vrši usklađivanje sa kupcima i dobavljačima“, kazao je Omer Škaljo, direktor ZZO ZDK.

Zastupnik NES-a Ramo Isak, koji je danas i napustio Klub ove stranke, zapitao se zašto se na današnjoj Skupštini uopće i raspravlja o pomenutom revizorskom izvještaju, uzme li se u obzir, kako je rekao, da su mnoge ustanove ocijenjene kao i Zavod, ali da se izvještaji nisu našli pred zastupnicima.

Zastupnica Sanja Renić (BHI-KF ) danas je jedina iz Kluba ove stranke bila protiv ovih izvještaja, navodeći da su revizori dali čak 24 preporuke na ovaj Izvještaj, što, kako je kazala, upućuje na mnoge nepravilnosti koje ona neće podržati.

Izvještaji  ZZO ZDK podijelili su mišljenja, ali i sam ishod glasanja među skupštinskom većinom. Nakon rasprave, zastupnici su, ipak, primili k znanju Zaključak koji se odnosi na revizorske ocjene ovoga Zavoda, a također su potrebnom većinom od 21 glasa ZA, jednim protiv i šest suzdržanih usvojili i Izvještaj o izvršenju Finansijskog plana ZZO ZDK za 2022. godinu.  Finansijskim planom ZZO ZDK ukupni prihodi i primitci za 2022. ostvareni su u iznosu od 226.282.051 KM, što je za 12,03 posto više u odnosu na godinu prije, podaci su iz Finasijskog plana ovoga Zavoda .

Zanimljivo je to da su ovi izvještaji na neki način donijeli nesklad u glasanju među skupštinskom većinom, pa su recimo zastupnici BHI KF bili i protiv i suzdržani po ovim tačkama, dok su ostali koji čine većinu podržali ove izvještaje. Nameće se pitanje da li postoje problemi u funkcionisanju aktuelne koalicije u Skupštini ZDK, što su zastupnici Damir Memić (SDP), Ivo Tadić (HDZ) i Goran Bulajić (DF) u izjavi za RTV Zenica negirali, složivši se da aktuelna većina funkcioniše u najboljem redu.

U nastavku sjednice Izvještaj o poslovanju Javne ustanove Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica za 2022. godinu, nije dobio potrebnu većinu zastupnika u Skupštini ZDK, kojih je bilo 17 protiv, dva suzdržana i 12 za. (M.H.)