Sirovica: Podsticaji za pripadnike branilačke populacije u ZDK bit će uvećani

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na 15. sjednici, usvojila je Program podsticaja zapošljavanja i samozapošljavanja pripadnika branilačke populacije za 2023. godinu. Javni poziv za ove programe otvoren je do 12. maja.
Program podsticaja zapošljavanja pripadnika branilačke populacije za 2023. godinu u ZDK donosi niz pogodnosti za ove kategorije stanovništa, a novina od ove godine je ta da će podsticaji biti uvećani.

“Podsticaj za zapošljavanje branilačke populacije u pravnim licima povećan je sa 7.200 KM na 9.600 KM po jednom novozaposlenom radniku sa NK, KV, SSS ili VŠS spremom, dok podsticaj za zapošljavanje radnika sa VSS, koji je ranije iznosio 9.600 KM, sada iznosi 10.800 KM. Obaveza poslodavca je da radnike zaposli najmanje 24 mjeseca”, kazao je  Adnan Sirovica, ministar za boračka pitanja ZDK

Prema riječima ministra Sirovice, povećan je iznos podsticaja i za samozapošljavanje branilačke populacije kroz programe “Prvi biznis” i “Biznis plus”, te je niz pogodnosti kojima su ovaj Program unaprijedili iz više aspekata.

Ističe da će korisnici programa “Prvi biznis” za pokretanje biznisa dobiti podsticaj od 10.000 KM, umjesto dosadašnjih 8.000 KM, a bolji benefiti očekuju i poslovne subjekte koji su pokrenuti prethodnih godina uz podršku Ministarstva za boračka pitanja. Pored dosadašnje dvije varijante ovog programa – „A“ i „B“, uvedena je i treća varijanta namijenjena subjektima koji su izmirili obavezu plaćanja poreza na dobit, kojima će biti refundiran iznos poreza koji su platili za porez na dobit u iznosu od 1.000 do 5.000 KM.

Javni poziv za pomenute programe otvoren je do 12. maja, i kako kaže ministar Sirovica, nema biznisa koji će imati prednost u odnosu na druge, te da je najbitniji kriterij pri bodovanju pripadnost boračkoj populaciji i biznis plan koji su korisnici dužni priložiti.

“Pravo podnošenja zahtjeva imaju prije svega dobitnici ratnih priznanja, RVI, demobilisani branioci koji su proveli u vojsci 24 mjeseca, djeca šehida, djeca RVI i pripadnika demobilisanih boraca Oružanih snaga, udovice boraca, a postoje i posebni korisnici gdje spadaju demobilizirani branioci koji su proveli manje od 12 mjeseci u Oružanim snagama”, ističe Sirovica, naglasivši da će im biti u cilju da svaki aplikant dobije određena sredstva.

Kroz ovaj Program tokom prošle godine otvorene su 62 firme koje i danas egzistiraju na području ZDK, što će resorno ministarstvo na određeni način i ove godine potaknuti kako bi se pomoglo nezbrinutim i nezaposlenim pripadnicima branilačke populacije.  (M.H.)