Vrijedno priznanje za mladu Eminu Selimović

Mlada Zeničanka Emina Selimović postala je članicom Društva pisaca Bosne I Hercegovine. Veliko je to priznanje našoj pjesnikinja za njen stvaralački rad, važno za Zenicu I samu autoricu. Posebno ako znamo da je ova magistrica I uskoro doktorica književnih nauka druga žena u Zenici koja je od sredine prošlog stoljeća do danas postala članicom ove kulturne institucije.

To članstvo mi predstavlja zvaničnu potvrdu za moj stvaralački rad I zapravo predstavlja jednu vrstu valorizacije tog rada. Naravno uvijek je lijepo kada te  prepoznaju u tvojoj zemlji”, kaže Emina.

Ono što je, među ostalim potrebno kao uvjet za članstvo u društvu pisaca Bosne I Hercegovine jeste da autor ili autorica imaju više objavljenih knjiga, da učetvuju na književnim festivalima, da pišu, odnosno da su aktivni u književnom društvu. Emina Selimović dobitnica je jedne od najznačajnijih nagrada za poeziju u Bosni i Hercegovini “Mak Dizdar” za neobjavljenu zbirku. Ta zbirka poezije “Genocid u Crazy Horesu”, objavljena je 2016.. Dobitnica je prve nagrade na “Ratkovićevim večerima poezije” u Bijelom Polju za drugu zbirku poezije „Ademove suze“. Također je dobitnica nagrade Fondacije za izdavaštvo Sarajevo za 2019. godinu u oblasti nova djela domaćih autora za knjigu poezije “Zembilj”, koja je objavljena iste godine. Objavljuje tekstove u bosanskohercegovačkim, hrvatskim I srbijanskim časopisima.

Jedan od uvjeta za članstvo je I preporuka nekog od starijih članova Društva pisaca BiH I ja sam zato neizmjerno zahvalna mom prijatelju književniku Adnadinu Jašareviću, inače direktoru Muzeja grada Zenica”, dodaje Selimović.

Ukupno je do sada jedanaestero Zeničana postalo članovima Društva pisaca BiH (osnovanom davne 1945.godine u Sarajevu), od toga jedna žena književnica prije Emine, a to je Saida Čehajić. Jedan od benefita ovog statusa jeste bolje priznanje od šire društvene I kulturne zajednice. Emini je to posebno što se desilo u ovoj godini.

Htjela bih da kažem da sam prije dva mjeseca postala članicom PEN Centra, a ove godine je I deset godina mog stvaralačkog rada”.

Selimović je magistrirala na sarajevsakom univerzitetu, a trenutno radi na doktorskoj disertaciji iz oblasti mitološki elementi u bh.poeziji . (A.H.)