Zenica domaćin karate takmičenja

Početkom aprila u Sarajevu je održano BH open karate turnir za djecu ,kadete , juniore , U21 i seniore.

Na ovom velikom  međunarodnom turniru učestvovali su takmičari iz 5 država  sa 105 klubova i 943 učesnika. Turnir je bio izborni za Balkanijadu i ujedno kontrolni turnir za reprezentativne selekcije  BiH .

Na tom turniru nismo nastupili u najboljem izdanju, ali smo ipak postigli dobre rezultate. Lana Zakić je završila turnir sa 2 zlatne medalje i peto mjesto u borbama. Jan Vidović je bio treči i ostvario je plasman na Balkansko prvenstvo .On je bio u kategoriji dječaci borbe. Naistom turniru Ismihana Garanović je bila peta. Zbog veoma loše finansijske situacije , po mom  mišljenju čisto sumnjam da ćemo uspjeti poslati takmičare na predstojeća takmičenja. Nisam sugiran da ćemo skupiti sredstva za odlazak Lane na Evropsko prvenstvo.Vjerovatno će uskočiti neko iz Sarajeva i Tuzle.“izjavio je za Zenicainfo.ba , Mario Zakić trener u karate klubu Čelik.

Članica Čelika, Lana Zakić, ispunila je normu za odlazak na Evropsko prvenstvo. Nada se odlasku ne veliko takmičenje.

Prezadovoljna sam nastupom u Sarajevu. Ostvarila sam odličan rezultat i osvojila 2 zlata. Nastupala sam u tri kategorije. Sada marljivo treniram svaki dan, dva puta dnevno , radimo i trudimo se i očekujem velike rezultate ove godine.“optimista je mlada i talentovana članica karate kluba Čelik, Lana Zakić.

Druga članica Čelika ,Ismihana Garanović, iza sebe ima dva nastupa u Sarajevu i Vitezu.

U Vitezu sam osvojila dvije zlatne medalje,u kategoriji kate kadetkinje  i borbe -61 kg., a u sarajevu sam bila peta. Zadovoljna sam mada uvijek može bolje. Spremam se za Državno prvenstvo i danam se dobrim rezultatima.“izjavila je Ismihana Garanović.

Karate klub Čelik ove godine je bio tehnički organizator i domaćin Federalnog prvenstva u karateu. Za 29.april je u Zenici zakazano Državno prvenstvo u karateu na kojem se očekuje učešće oko 1500 takmičara i takmičarki iz cijele BiH.

Veliki je to projekat.Za sada nemamo  neku konkretniju podršku . Sve je okrenuto prema našem klubu. Mi se nadamo da će tu opet iza nas stati grad Zenica. To je najbrojniji i najveći  karate događaj u BiH.Karate prvenstvo BiH za djecu je inače najmasovniji događaj iz kalendara karate saveza BiH.“kazao je Mario Zakić.

Krajni rok za prijave učešća na Državnom prvenstvu BiH u karateu za djecu je 26.april.Do sada su stigle prijave 34 bh kluba sa 257 prijaveljnih takmičara./M.P/