Dualno obrazovanje u SMŠ “Mladost” daje odlične rezultate

U Srednjoj mješovitoj školi “Mladost” primjenjuju dualni sistem obrazovanja učenika kojim su sve više zadovoljni. Za tekuću školsku godinu potpisali su ugovore sa 55 firmi – privrednih subjekata u ZDK.

Učenici i učenice završnih razreda Srednje mješovite škole “Mladost” smjer konfekcionar – krojač i tekstilni tehničar imali su priliku sticati znanja na najmodernijoj tehnologiji za izradu tekstilnih predmeta u nekoliko privatnih tekstilnih firmi u Kantonu.

Inače u SMŠ “Mladost” obrazuju buduće kadrove za pet struka: građevinsku, saobraćajnu, tekstilnu, elektro i struku uslužnih djelatnosti u kojima za svih 14 zanimanja imaju predmete praktične nastave koju posljednjih godina učenici pohađaju van škole.

Mi imamo veoma dobru saradnju sa privrednim subjektima širom Zeničko-dobojskog kantona. Prošle godine smo potpisali 55 ugovora sa tim poslodavcima kako bi naših oko 150 učenika praktičnu nastavu obavljali direktno u proizvodnji za koju se školuju, odnosno da nakon zavrešene srednje škole imaju što kvalitetnije znanje”, kaže Nihad Kamenjaković, direktor SMŠ “Mladost” Zenica.

I za firme, odnosno buduće poslodavce je benefit da djeca dolaze obavljati praksu kod njih.

Prema riječima Edine Muratović, mentorice za praktičnu nastavu za zanimanja konfekcionar tekstila – krojač i tekstilni tehničar u Tekstilnoj firmi Zenko prvo je važno da djeca dolaze redovno na praktičnu nastavu.

Vrijedni su i rado usvajaju nova praktična znanja uz osnovu koju u teorijskom smislu  dobijaju u školi. Nakon završenog srednjeg obrazovanja oni su “gotov proizvod” s kvalitetnim znanjem i vještinama. Često zapošljavamo naše bivše učenike i učenice, koji su dolazili na praktičnu nastavu i upravo trenutno imamo djevojku, bivšu učenicu škole “Mladost””, riječi su Muratović.

Prednost je ta što su zanat učili na savremenoj opremi, umjesto prema zastarjelim nastavnim planovima i programima. Firme ulažu u tehnologiju i generalno u proizvodnju tako da naši učenici stiču znanja koja inače u školi ne bi mogli”, kaže Amira Šabić, profesorica praktična nastave u SMŠ “Mladost”.

Evelin Beganović maturant je u ovoj školi. Kaže da je mnogo toga naučio tokom praktične nastave i toliko zavolio taj poziv da planira upisati fakultet srodan ovom pozivu.

Inače maturanti za kraj školovanja koji su pohađali smjer tekstilne struke u srednjoj školi na Bilimišću kroje i šiju modele koje će predstaviti na modnoj reviji planiranoj za mjesec maj. (Alma Huskić)