Kako na najbolji način provesti noć Lejletu-l-Kadr?

A silhouette of a big mosque on Blue full moon in night background. Ramadan concept

Muhammed, a.s., je o noći Kadr rekao: „Ko provede u ibadetu noć Kadr, vjerujući i nadajući se Allahovoj nagradi, bit će mu oprošteni raniji grijesi.” U ovom članku donosimo nekoliko prijedloga kako na lijep način provesti ovu mubarek-noć koja je vrijednija od hiljadu mjeseci.

Učenje i proučavanje Kur'ana: Ramazan je mjesec Kur'ana: „U mjesecu Ramazanu počelo je objavljivanje Kur'ana, koji je putokaz ljudima i jasan dokaz Pravoga puta i razlikovanja dobra od zla.“  Kur'an, El-Bekare, 185.

Nastojte da noć Kadr što više vremena provedete učeći i slušajući Kur'an, čitajući prijevod značenja ili knjige tefsira. Ukoliko radite, nosite s sobom džepni primjerak Kur'ana ili na mobitel snimite njegovo učenje i čim uhvatite vremena, tokom pauze ga učite i slušajte.

Klanjanje teravije/noćnog namaza: Nastojte da noć Kadra uljepšate klanjanjem noćnog namaza i teravih-namaza.

Tražite oprosta, što više učite dove i spominjite Uzvišenog Allaha: Nastojte da noć Kadr  provedete što je moguće više u zikru, spominjanju Allaha i učenju ostalih zikrova koji se prenose od Poslanika, a.s. Takođe, molite i dozivajte Uzvišenog svojim riječima i tražite da vas opskrbi iskrenošću, da sačuva vas i vaše najmilije, da pomogne svim muslimanima i muslimankama.

Donosite salavate na Muhammeda, a.s.: U noći Kadr donesite što više salavata na Poslanika, a.s., jer za svaki proučeni salavat imate veliku nagradu i oprost od grijeha.

Sadaka: Nastojte da u toku noći Kadra podijelite sadaku i pomognete ljudima u potrebi, jer će se tako računati kao da ste dijelili sadaku tokom hiljadu mjeseci.

Čitanje i proučavanje islamske literature, te posjećivanje i praćenje programa u džamijama i prigodnih vazova: Ova dobra djela se svrstavaju u stjecanje islamskog znanja za koje je predviđena velika nagrada: „Znaj da nema boga osim Allaha! Traži oprosta za svoje grijehe i za vjernike i za vjernice! Allah zna kud se krećete i gdje boravite.“ Kur'an, Muhammed, 19.

Provedite dio vremena s porodicom: Odvojite malo vremena da sjednete s svojom porodicom, da zajedno spominjete Allaha, da učite ili slušate Kur'an, da zajednički tražite oprost, učite dove i donosite salavate. (preporod.com)