Foto: Pravoslavni vjernici obilježili Vaskrs

Jutarnjom Svetom liturgijom Pravoslavni vjernici dočekali su Vaskrs. Nakon liturgije u crkvi, vjernici odlaze kućama gdje nastavljaju proslavljati ovaj, za njih najznačajniji praznik.

Danas smo proslavili praznik nad praznicima i slavlje nad slavljima. To je za nas Hrišćane najvažniji praznik jer je Apostol Pavle rekao da Hristos nije vaskrsnuo uzalud bi bila vjera naša i mi smo to danas Svetom liturgijom na narodnom sabranju ovdje prvo ozvaničili i počeli praznovanje svetom tajnom pričešće i haristijom, to je nešto najznačajnije za nas Hrišćane pravoslavne. Poslije toga odavde nosimo blagoslove svojim domovima, onim najmilijim koji nisu možda mogli jutros da dođu i dalje proslavljamo praznik. Ono što je suština jeste nadamo se u vaskrsenje, to je naša nada, naša ljubav, naša vjera. Vaskrsenje smatramo da kao što je Hristos ustao iz mrtvih, tako ćemo i mi u koncu života, odnosno u njegovom drugom dolasku svi vaskrsnuti i to je srž našega vjerovanja. Tako mi danas na vaskrsenje odavde iz crkve nosimo osvećena jaja, šarena koja kuvamo na veliki petak i ona su simbol vaskrsenja kao što se iz onog naizgled mrtvog jajeta rodi neko pile i stvori novi život, tako i mi Hrišćani vjerujemo da ćemo iz grobova nekada ustati kada Hristos dođe, kada Bog to odredi i da ćemo vaskrsnuti. To su ti neki simboli koje mi nosimo kući i koje želimo da podjelimo sa svim ostalim i komšijama i prijateljima i svim ljudima dobre volje“, kazao je protojerej Marko Maleš, stariješina Hrama Rođenja Presvete Bogorodice u Zenici.

Nakon Svete liturgije u crkvi, vjernici odlaze kućama gdje uz bogatu trpezu nastavlju praznovati ovaj praznik. (N.Glibo)