Posljednjih dana očekivano povećana nabavka namirnica

Bez obzira na stalna poskupljenja Bosanci su ljudi, koji će vjerske praznike dočekati s punom trepzom.Prema riječima zeničkih veletrgovaca, vlasnika mesnica, zelenara i piljara potražanja je posljednjih sedmica i dana znatno veća. 

Uskrse i Bajram valja s obrazom dočekati, a i mjesec Ramazan je vrijeme dobrih i raznovrsnih jela na iftarskim trpezama.

Počele su pripreme za Bajram, ali još je Ramazan, još se spremaju iftari za najdraže“, kazala nam je Hatka iz Orahovice, koja je po namirnice došla u jedan od zeničkih trgovačkih centara.

Prema riječima Lamije Milović, trgovkinje poznatog trgovačkog lanca, predpraznična groznica se već osjeća. „Imali smo ramazanske akcije cijena na brojnim proizvodima, a najveća potražnja je bila za voćem i povrćem, mliječnim proizvodima i mesom, kao i za pozivodima za spravljanje kolača i slatkih delicija i jako smo zadovolni. Zato ćemo bajramskim akcijama nagraditi naše kupce, posebno na odjelu „neprehrane“ naročito posuđa, kao i lijepih bajramskih hedija“, kazala nam je Milović.

Mesari kažu da nisu davali akcijske cijene, jer je roba u nabavci skupa, ali da su ipak od početka mjeseca Ramazana, kao i posljednje dvije sedmice, kada se obilježavaju Uskrsi itekako osjetili povećanu potražnju. Voćari i piljari također nisu nezadovoljni, kupovalo se i kupuje dosta ovih dana. Da li zbog mubarek mjeseca i generalno prepraznične atmosfere, kada smo u duši uvijek mirniji i pozitivnijih misli, kupci se ne žale na cijene, a prodavači obećavaju još akcijskih ponuda.

Kako nam je rekla nana Hatka, ona i muž žive sami, pa ne troše mnogo na hranu kao prije, a najvažnije je od svega zdravlje.

Zdravlje i ljubav, prema Bogu i prema ljudima, te praznične delicije za rodbinu i prijatelje su najvažniji u ovim danima. Nakon što sve obilježimo i proslavimo, kako kažu danas zenički mesari, vraćamo se po starom. Potražnja za namirnicama stritkno je vezana za datume u mjesecu. (A. Huskić)