Utakmice „CEV Zlatne lige“ u Zenici

Ženska seniorska reprezentacija Bosne i Hercegovine u junu ove godine će imati svoj debitantski nastup u „CEV Zlatnoj ligi“. U okviru Grupe „A“, najbolje odbojkaškice naše zemlje igrat će protiv reprezentacija Belgije, učesnice svjetske Lige nacija i Švedske, koja je osmoplasirana selekcija sa posljednjeg Europskog prvenstva.

Svoje utakmice kao domaćin, 10. juna protiv Švedske i 14. juna protiv Belgije, ženska odbojkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine igrat će u Zenici, u Areni „Husejin Smajlović“.Za ovo prestižno takmičenje, koje je ujedno i uvertira pred Europsko prvenstvo, gdje će drugi put uzastopno nastupiti i naša reprezentacija, najbolje odbojkašice BiH će se pripremati u Zenici od 05. maja.Tim povodom danas je u Kabinetu gradonačelnika Zenice, Fuada Kasumovića, potpisan Memorandum o saradnji između Javnog preduzeća za upravljanje i održavanje sportskih objekata d.o.o. Zenica, Grada Zenica i Odbojkaškog saveza FBiH, kao nositelja ovih aktivnosti.

Grad Zenica će osigurati Arenu Husejin Smajlović za pripreme i utakmice.Mimo toga ja kao gradonačelnik radi popularizacije sporta za te utakmice ću pokloniti građanima od 500 do 1000 ulaznica da pomognem Odbojkaškom savezu Federacije BIH .To je naša reprezentacija i ja želim da je podržimo.Karte će biti besplatne“, kazao je između ostalog tokom obraćanja gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović.

Potpredsjednik Odbojkaškog saveza BiH Alija Fatić objasnio je da je OS FBiH prihvatio da organizuje nastupe državnog tima u Zlatnoj ligi, zbog toga što  državni savez ima velike dugove, koji su napravljeni dolaskom na čelo novog predsjednika, Milutina Popovića.

Alija Fatić je naglasio da je Zenica mnogo pomogla Savezu u organizaciji ranijih nastupa reprezentativnih selekcija. „ Od tog momenta do danas, novih je osam ženskih klubova pristupilo Odbojkaškom savezu FBiH. Danas imamo i tri nova muška kluba. To je popularizacija. Za vašu informaciju, danas imamo 77 klubova članova OS FBiH“, naglasio je Fatić.

Gradu Zenici zahvalio se i predsjednik OS FBiH, Miloš Jelčić, koji je naglasio da su rivali protiv kojih će bh. selekcija igrati u Zenici izuzetno kvalitetni. „ Kada imate dvoranu i mjesto gdje se igra utakmica, sve drugo je laške. Naše su djevojke to zaslužile“, kazao je Jelčić.

Cjelokupne pripreme ženska seniorska odbojkaška reprezentacija BIH obaviće u Zenici od 5. maja.Odbojkašice BiH će na Evropskom prvenstvu, koje će se igrati od 15. augusta do 3. septembra u Belgiji, Njemačkoj, Italiji i Estoniji, igrati u grupi B, s domaćinom te grupe Italijom, zatim Rumunijom, Bugarskom, Hrvatskom i Švicarskom.  (M.Pripoljac)