Da li će problem rudara biti uskoro riješen?

Ministar energetike i rudarstva Federacije Bosne i Hercegovine, Nermin Džindić sazvao je sastanak za 13 časova, a u vezi sa problemom rudara u Zenici.

Ministar energetike i rudarstva Federacije Bosne i Hercegovine, Nermin Džindić sazvao je sastanak za 13 časova, a u vezi sa problemom rudara u Zenici, potvrdio je on za N1. Ovaj problem ne može biti riješen bez gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića, koji je takođe pozvan“, rekao je Džindić.

Džindić pojašnjava da je sastanak sazvao na zahtjev Sindikata rudara, ali da ga moraju riješiti tri strane Sindikat, Grad Zenica i uprava Rudnika. Upravni odbor Samostalnog sindikara rudnika Federacije BiH zahtjeva da akteri sastanka utvrde način rješavanja navedenog problema kako bi se deblokirao račun Rudnika mrkog uglja “Zenica” u Zenici, radnicima navedenih rudnika izvršila isplata plate za mjesec februar 2023. godine i u konačnici pokrenula proizvodnja.

Podsjetimo, rudari su u petak izašli na ulicu, održali protestnu šetnju i blokirali raskrsnicu na magistralnom putu M-17 u mjestu Perin han kod Zenice. Nakon deblokade su najavili da se nastavlja radnički neposluh u Rudnicima mrkog uglja Zenica. Nekoliko članova Sindikalnog odbora Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica su u ponedjeljak ujutro stupili i u štrajk glađu, koji su prekinuli u četvrtak uvečer na nagovor komorata i porodica. Noć sa četvrtka na petak proveli su na ulici. (Akta.ba)