Raste nervoza među zeničkim rudarima

Rudari Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica proveli su noć na platou ispred Gradske uprave Zenica, istrajavajući u svojim zahtjevima. Proteste su nastavili i danas.

Zahtjevi rudara Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica, predvođenih predstavnicima Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine i danas su jasni. Ključ rješenja njihovih problema vide, kako ističu predstavnici sindikata kod gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića, od kojeg očekuju da deblokira račune Rudnika te očitovanje o zaključcima, koji su na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća Zenica jednoglasno usvojeni.

Prema riječima Sinana Husića, predsjednika Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine, jutros su uputili određene akte prema Vladi FBiH, Elektroprivredi BiH, RMU Zenica i Gradskoj upravi Zenica, tražeći rješenje i dogovor o situaciji u kojoj se nalaze. Međutim, kako nam je kazao, odgovora do datog roka, koji su naznačili do 10 h jutros nije bilo, pa su se sami rudari, odlučili krenuti u protestnu šetnju u nepoznatom pravcu. Trenutno se kreću zeničkim Bulevarom, a kako nezvanično saznajemo idu prema Perinom Hanu.

Rudari su očajni, gladni i iscrpljeni i čekaju rješenje nastale situacije i svoju mukotrpno zarađenu platu i topli obrok za februar. Desetak ih je od ponedjeljka štrajkovalo glađu, ali su na nagovor svojih porodica, jutros štrajk glađu odlučili prekinuti.

Nervoza među zeničkim rudarima je evidentna, pa ne isključuju, kako su nam rekli, ni blokadu Magistralnog puta M17, ukoliko se ne udovolji njihovim zahtjevima.  ( M. Hurem )