ŠK „Napredak“ i ove godine organizuje Međunarodni uskrsni šahovski turnir

Ovogodišnji, 24. tradicionalni međunarodni uskrsni šahovski turnir Zenica 2023., održaće se 1. aprila u organizaciji šahovskog kluba Napredak iz Zenice.

Na adresu organizatora do danas je stigla 101 prijava šahista i šahistkinja iz BIH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Danske i Austrije. Prvi nosilac turnira je velemajstor Miodrag Savić iz Srbije.Prema broju do sada prijavljenih šahista biće to do sada najmasovanija šahovska manifestacija, ne samo u Zenici već i šire.Uskršnji šahovski turnir je ujedno i najstarija šahovska manifestacija u našoj državi.

Šahovski klub Napredak Zenica je osnovan na temeljima Uskršnjeg šahovskog turnira.Ove godine igra se 24. tradicionalni turnir.Broj prijavljenih, sa današnjim danom, je 101 prijavljeni šahista i šahistkinja.Od toga 5 velemajstora i 8 intermajstora, te 5 Fide majstora.Do sada je prijavljeno i 10 žena.Očekujemo da će do 1. aprila broj učesnika turnira biti između 130 i 150 šahista.Ono što je novo ove godine smo razdvojili ženski dio turnira i seniore.Ovo je ujedno prilika da osnujemo novi ženski šahovski klub Napredak Zenica.U mjesecu septembru će obe ekipe učestvovati u Premijer ligi“, izjavio je Darko Popović, predsjednik ŠK Napredak.

Turnir će se igrati po švicarskom sistemu u 9 kola FIDE varijanta s tempom igre od 12 minuta po igraču.Ukupni nagradni fond je 3.500 KM.Turnir će se igrati u  Hrvatskom domu „Kralj Tomislav“ Zenica sa početkom u 10 sati.  Krajnji rok za prijavu šahista je 1.aprila do 9.30 minuta. (M.Pripoljac)